Recept – Estofado de pollo

En gryta värmer gott och den blir allra godast om den småputtrar länge så smakerna sätter sig. Gryta är att allra godast dagen efter. Varför undrar du kanske?  För då har äktenskapet fullbordats, dvs alla smaker har fått sin bästa smaksensation.  Som man i matvärlden säger att ”smakerna gifter sig med varandra”.

Kyckling är mört och behöver därför inte så lång tillagningstid. Hel kyckling ger mera smak då ben och fett ger mustighet. Alla kan dessutom då välja sin favoritdel.  Här möter jag musten med syra från citron och tomat. Morot tillför sötman. Grön paprika det pikanta.  För att få det ännu mer välsmakande tillsätts en massa härliga grönsaker. Dessutom gör det att jag kan bjuda in fler till bordet då gryta räcker till många.

Grönsaker är för mig grunden i all matlagning och det är därför älskar jag Spanien, där närheten till marknad alltid finns för att inspirera matlagandet. Den här grytan kan du laga med de grönsaker som är bäst där du är just nu.

Styckning av en hel kyckling är lätt. Du följer de linjer som finns vid ben, bröst, vingarna och ryggparti. Jag brukar sedan skära dessa i mindre portionsbitar ca 11 st, se bild.

Ingredienser
1 hel kyckling, portionsstyckad
mild olivolja
2 msk tomatpuré
1 gul lök, hackad
5 vitlöksklyftor, skivad
1 morot, fint tärnad
2 dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning el 1,5 msk fond
3 dl vatten
1 citron, zest och saft
1 aubergine, tärnad
1 fänkål tunt strimlad
1 grön paprika, tärnad

2 dl oliver gärna både svarta och gröna

salt och peppar
färska och/eller torkade örter (t ex timjan, dragon och rosmarin)

Gör så här:
1. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs kycklingen så den får färg och lägg sedan i tomatpuré, stek några minuter. Lägg sedan i och stek försiktigare lök, morot och vitlök tills de mjuknat något, salta och peppra.
2. Tillsätt vin, buljong, vatten och citron som får koka upp. Låt sjuda en kvart. Smaka av med örter och ev mera salt och peppar. Fortsätt sjud tills kycklingköttet nästan ramlar av benen.
3. Stek aubergine i torr panna tills de mjuknat och häll sedan i olja och fänkålen tills allt fått färg, salta och peppra.
4. Vänd i oliver, aubergine, fänkål och paprika i grytan. Häll ev på mera vatten och smaka av. Strö gärna över färska örter vid serveringen.

Ät eller ställ kallt när grytan svalnat och ät dagen efter uppvärmd och extra god!

Recept & foto: Helena Appelqvist
Du kan hitta mer inspiration kring mat på Helenas blogg.  

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Överetablering av fastighetsmäklare på Mallorca

Fastighetssektorn på Mallorca har genomgått en betydande förändring, med en märkbar ökning av nya fastighetsmäklarkontor, särskilt utländska och lyxiga, enligt José Miguel Artienda, ordförande för API-föreningen för fastighetsmäklare. Hans Lenz

Läs mer »

Adventsstämning i Palma

Julbelysning, julkrubbor, julmarknader och julmusik! Mallorcapodden ger de bästa tipsen för att fånga adventsstämningen på Mallorca. Dessutom får Helena och Catharina massor av skrattanfall, särskilt när Mick Jagger drar ner

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).