Vin på Mallorca

Vin har odlats på Mallorca sedan romartiden men det är de senaste 20 åren som en stor utveckling skett. Kvaliteten på vinet har ökat och de flesta vinerna som produceras på de över 100 vingårdarna är hållbart producerade och oftast också ekologiskt eller biodynamiskt certifierade. Vinodlarna har stort fokus på hållbarhet och att bevara de lokala druvorna som handskördas.

De två största vinområdena är DO Pla i Llevant (Algaida, Ariany, Artá, Campos, Capdepera, Felanitx, Llucmajor, Manacor, Maria de la Salut, Montuïri, Muro, Petra, Porreres, Sant Joan, Sant Llorenc, des Cardassar, Santa Margalida, Santanyí, Sineu och Villafranca de Bonany) och DO i Binissalem (Binissalem, Consell, Santa Eugenia, Santa Maria del Camí och Sencelles). När en vinproducent ingår i en DO (Denominación de Origen) måste den uppfylla vissa krav vad gäller druvsorter, ursprung och kvalitetskontroll. Förutom vingårdarna som tillhör DO, finns det många duktiga vinodlare som producerar kvalitetsviner, dessa tillhör det som kallas Vi de la Terra.

De vanligaste lokala röda druvorna är Mantonegro och Callet och den gröna Prensal Blanc.

Vingårdar på Mallorca

Bodega RIBAS

Bodega Ribas belägen i Consell, är Mallorcas äldsta och Spaniens tredje äldsta vingård, grundad 1711 och drivs fortfarande av familjen Ribas. Dessutom är den en av världens få vingårdar där arbetet har letts av kvinnliga vinmakare i fyra generationer.

Ribas har specialiserat sig på att bevara de klassiska inhemska druvorna som Prensal Blanc och Mantonegro.

Förutom de goda vinerna på flaska kan man göra som lokalbefolkningen, fylla sin egna flaska med deras enkla vardagsvin från kranarna. På den vackra innergården kan man slå sig ner i skuggan av träden för en vinprovning eller bara njuta av ett glas vin.

Bodega RIBAS 

 

Bodegas José L. Ferrer

Den 28-årige José L. Ferrer drog igång bodegan ” Vinícola de Binissalem” 1931 i Binissalem. Han blev öns pionjär inom vinproduktion i större skala. José L Ferrer introducerade användandet av glasflaskor och fatlagring och blev den förste mallorkinen att exportera viner till övriga Europa och USA. Bodegan drivs idag av den fjärde generationen och är en av de största vinproducenterna på ön.

José L. Ferrer producerar många prisvärda viner och det går utmärkt att besöka bodegan för vinprovning. Hit tar du dig enkelt med tåg.

Bodegas José L. Ferrer

Avnjut ett gott glas vin

Bodegas Macià Batle

Bodegas Macià Batle har sitt ursprung år 1856, när dess grundare Macià Batle började göra vin från sina egna vingårdar i staden Biniali. År 1996 byggde ättlingar till Macià Batle den nya bodegan som ligger i Santa Maria del Camí. År 2003 köpte den mallorkinska affärsmannen Sebastián Rubí bodegan och 2005 genomfördes en expansion, vilket gjorde Macià Batle till en av den viktigaste vinproducenten på Mallorca.

Macià Batle är en av Mallorcas mest prisbelönta vingåder och har fått över 300 internationella utmärkelser. Vingården har fokus på de lokala druvorna Mantonegro och Prensal Blanc.

Till Macià Batle tar man sig enkelt med tåg till Santa Maria del Camí och sedan en kort promenad till bodegan. Här kan man boka vinprovning eller bara spontanbesöka.

Bodegas Macià Batle