Vin på Mallorca

Vin har odlats på Mallorca sedan romartiden men det är de senaste 20 åren som en stor utveckling skett. Kvaliteten på vinet har ökat och de flesta vinerna som produceras på de över 100 vingårdarna är hållbart producerade och oftast också ekologiskt eller biodynamiskt certifierade. Vinodlarna har stort fokus på hållbarhet och att bevara de lokala druvorna som handskördas.

De två största vinområdena är DO Pla i Llevant (Algaida, Ariany, Artá, Campos, Capdepera, Felanitx, Llucmajor, Manacor, Maria de la Salut, Montuïri, Muro, Petra, Porreres, Sant Joan, Sant Llorenc, des Cardassar, Santa Margalida, Santanyí, Sineu och Villafranca de Bonany) och DO i Binissalem (Binissalem, Consell, Santa Eugenia, Santa Maria del Camí och Sencelles). När en vinproducent ingår i en DO (Denominación de Origen) måste den uppfylla vissa krav vad gäller druvsorter, ursprung och kvalitetskontroll. Förutom vingårdarna som tillhör DO, finns det många duktiga vinodlare som producerar kvalitetsviner, dessa tillhör det som kallas Vi de la Terra.

De vanligaste lokala röda druvorna är Mantonegro och Callet och den gröna Prensal Blanc.

Vingårdar på Mallorca

Bodega Santa Catarina

Vingården Santa Catarina grundades 1984 av Stellan Lundqvist, en passionerad vinälskare med en stor kärlek till Mallorca.

Med avsikten att producera viner av högsta kvalitet bestämde sig Stellan för att utmärka sig som vinmakare på ett banbrytande sätt vid den tiden. Han blev den första på ön som planterade de ädlare vindruvssorterna från Frankrike som exempelvis  Merlot, Cabernet Sauvignon och Chardonnay. 

På grund av olika personliga omständigheter beslutade Santa Catarina 2002 att upphöra med sin verksamhet och hyrde ut sina vingårdar till tredje part. År 2014, flera år senare, tog Stellan Lundqvists familj beslutet att åter ta tag i det projekt som han en gång påbörjat när de fortfarande var små. På den helt nybyggda och spektakulära vingården strax utanför Inca har de verkligen lyckats med att skapa något extra. Bodegan erbjuder vinprovning, lunch, lokaler till företagskonferenser mm

Läs om Ulf Strömqvist vintips Här

Bodega Santa Catarina

 

Bodega RIBAS

Bodega Ribas belägen i Consell, är Mallorcas äldsta och Spaniens tredje äldsta vingård, grundad 1711 och drivs fortfarande av familjen Ribas. Dessutom är den en av världens få vingårdar där arbetet har letts av kvinnliga vinmakare i fyra generationer.

Ribas har specialiserat sig på att bevara de klassiska inhemska druvorna som Prensal Blanc och Mantonegro.

Förutom de goda vinerna på flaska kan man göra som lokalbefolkningen, fylla sin egna flaska med deras enkla vardagsvin från kranarna. På den vackra innergården kan man slå sig ner i skuggan av träden för en vinprovning eller bara njuta av ett glas vin.

Läs om Ulf Strömqvist vintips Här

Bodega RIBAS 

 

Avnjut ett gott glas vin

Bodegas Macià Batle

Bodegas Macià Batle har sitt ursprung år 1856, när dess grundare Macià Batle började göra vin från sina egna vingårdar i staden Biniali. År 1996 byggde ättlingar till Macià Batle den nya bodegan som ligger i Santa Maria del Camí. År 2003 köpte den mallorkinska affärsmannen Sebastián Rubí bodegan och 2005 genomfördes en expansion, vilket gjorde Macià Batle till en av den viktigaste vinproducenten på Mallorca.

Macià Batle är en av Mallorcas mest prisbelönta vingåder och har fått över 300 internationella utmärkelser. Vingården har fokus på de lokala druvorna Mantonegro och Prensal Blanc.

Till Macià Batle tar man sig enkelt med tåg till Santa Maria del Camí och sedan en kort promenad till bodegan. Här kan man boka vinprovning eller bara spontanbesöka.

Bodegas Macià Batle

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).