Vädret på Mallorca

Mallorca har ett väldigt behagligt medelhavsklimat där somrarna är varma och torra och vintrarna ganska milda.

Under vintern kan det bli minusgrader men det händer sällan nere i låglandet utan mest uppe i bergen. Uppe i bergen kan det till och med komma snö som ligger kvar. Solen skiner i genomsnitt ca 300 dagar per år. Även om våren och sommaren är då man traditionellt besöker ön så börjar många utforska Mallorca även på hösten och vintern. Dagarna är då kyligare men du kan fortfarande möta solsken och värme. Det kan också vara skönt att möta ljuset på Mallorca under denna perioden när det är som mörkast i Sverige. 

 

En daglig väderuppdatering

Våren (mars, april, maj)

Redan i mitten av februari börjar man känna av våren och i mars har vädret stabiliserats ytterligare med fler soltimmar och färre regnskurar. Det blir sakta varmare och ljusare. Men havet kyler så sommarvärmen kommer långsamt. Men det är inte en 100 procentig ”solgarantin” under denna period. Enstaka molniga dagar och någon regnskur kan dyka upp.

På dagen ligger den högsta genomsnittliga temperaturen på runt 17°C i mars, 19°C i april och 23°C i maj. Temperaturen på natten förblir sval under hela perioden. Solen skiner upp till 11  timmar per dag i april. Våren är mer solsäker än hösten men på våren är havet lite kallare att bada i.

 

En vårdag i Valdemossa, Mallorca.

Sommar (juni, juli, augusti)

Sommaren på Mallorca är varmt och solig med mycket liten nederbörd. Försommaren är något svalare och för många behagligare i temperaturen. Den stiger sedan till runt 30°C i juli och augusti men värmetoppar på upp till 40 grader kan förekomma. I augusti kan värmen kännas en smula klibbig och fuktig. Tillhör du dem som verkligen gillar värmen så är det ett paradis. Vattnet är varmt och temperaturen ligger på ca 26 grader. Du kan förvänta dig 12-13 soltimmar per dag.

 

En sommardag Mallorca

Hösten (september, oktober, november)

Hösten är till en början solig och svalkan känns välkommen efter augustimånadens värme. September brukar bjuda på många vackra dagar med runt 25 grader, men lokala regnskurar kan förekomma. Oktober är normalt sett årets regnrikaste månad och de höga bergen på väst- och nordkusten innebär att nederbörden här är påtagligare än på sydkusten. Men oktober kan ändå bjuda på fantastiska soliga perioder med temperaturer upp mot 20-25 grader på dagarna. Vädret blir allt mer ostadigt ju längre in vi kommer under hösten.

 

TRANSLATE with
COPY THE URL BELOW
Back

EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE
”>
Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal

 

Vintern (december, januari, februari)

Vintern är mild och fuktig med en medeltemperatur på dagen på mellan 15-17 grader. Vädret är varierande och inte lika stabilt som under övriga året. Det kan innebära långa soliga perioder med behagliga 15-20 grader men även regnväder och skurar. Kvällarna är väldigt svala men ljuset finns här och du har mellan 6-8 soltimmar per dag i genomsnitt.

 

En vinterdag, Playa de Palma, Mallorca

Vindarna på Mallorca

Den dominerande vinden kommer från nordväst, vilket gör regionerna i sydost i allmänhet varmare och torrare. Den lokala vinden ”Embat” för med sig svalare luft från medelhavet och ger Mallorca en välbehövlig svalka under sommaren.

Ibland blåser den afrikanska vinden, Sirocco, över Mallorca och den för med sig mycket varm luft och ibland även ett sandregn med den roströda sahara sanden. Vinden uppstår i Sahara och för öknens extrema värme och torrhet med sig över Medelhavet.  Det är då inte ovanligt att temperaturen når nära 40 °C på öns södra kust.

Väderkvarna, Mallorca.

Temperatur och klimat för Mallorca

Solsäkrast är det i juli med 13 timmar per dag. Det regnar minst i juli med i snitt 1 regndag.


 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).