Bra att veta

Ta ett flyg direkt till solen på Mallorca

Din resa till Mallorca

Detta krävs just nu för att resa in till Mallorca med flyg eller båt

Alla resenärer som fyllt 12 år behöver visa upp ett certifikat på engelska, spanska, franska eller tyska som intygar att du har:

 • Ett giltigt vaccinationsintyg 

Från den 1 februari 2022 har Spanien infört en gräns för giltigheten av vaccinationsintyget. Det innebär att det inte får passera mer än 9 månader (270 dagar) sedan du tog dos 2 av vaccinet. Därefter krävs en booster-dos (dvs dos 3) för att intyget ska gälla. Vaccinationsintyget måste vara minst 14 dagar gammalt. För barn och ungdomar över 12 år och under 18 år krävs ingen booster-dos utan du betraktas som fullt vaccinerad även om 270 dagar har gått sedan sista dosen.

eller

 • Testat negativt

Om du inte har ett giltigt vaccinationsintyg kan du göra antingen ett sk NAAT-test (t.ex PCR). Detta får vara max 72 timmar gammalt vid inresa. Eller ett, av EU godkänt, antigentest. Detta får vara max 24 timmar gammalt vid inresa.

OBS! Har du inget giltigt vaccionasionsintyg måste du även fylla i en hälsodeklarationHälsodeklarationen, Spain Travel Health, hittar du här. Detta gör du tidigast 48h innan ankomst till ön. När du fyllt i deklarationen får du en QR kod som du ska visa upp vid ankomst till Spanien.

eller

 • Tillfrisknat

Du måste då ha ett bevis på att du tillfrisknat från Covid – ett intyg på genomgången Covid-19 infektion som max är 180 dagar gammalt. Se information från E-hälsomyndigheten här.

OBS! Har du inget giltigt vaccionasionsintyg måste du även fylla i en hälsodeklaration – Hälsodeklarationen, Spain Travel Health, hittar du här. Detta gör du tidigast 48h innan ankomst till ön. När du fyllt i deklarationen får du en QR kod som du ska visa upp vid ankomst till Spanien.

Det är inte alltid du uppmanas att visa upp ditt covidpass eller att du testat negativt vid ankomst. Endast stickprov görs.

Läs mer här om du är osäker.

Behöver du testa dig för Covid och få ett reseintyg? Du kan göra detta på Palma de Mallorcas flygplats. Läs mer och boka tid här.

 

Covidrestriktioner

Covidrestriktioner

Från och med onsdagen den 20 april 2022 är det inte längre obligatoriskt att bära ansiktsmask i offentliga inomhuslokaler såsom i shoppingcenter, butiker, restauranger, museum, på biografer och teatrar. Det är dock fortfarande ett krav inom bla kollektivtrafiken, när du åker taxi, på apotek, sjukhus och vårdcentraler.

Det finns numer inga krav på munskydd på SAS och Norwegians direktflyg från Sverige till Palma de Mallorca. 

 

Landsnummer

Landsnumret till Sverige är +46 och till Spanien (inklusive Mallorca) är det +34.

Nödsituation

Ring 112 vid nödsituationer på Mallorca. Larmnumret 112 gäller inom hela EU och fungerar 24 timmar om dygnet, alla dagar på året. Samtalet är gratis.

Det gäller:

 • Ambulans
 • Brandkår
 • Polis

Apotek

Apoteken brukar vara öppna 09:00-14:00, stänga för siesta och sedan hålla öppet igen 17:00-20:00. Det finns även några apotek som är öppet dygnet runt.

Här hittar du adresser till apotek samt om de är öppna.

 

EU-recept

Visste du att du kan få din medicin utskriven på ett EU- recept och hämta ut den på ett apotek på Mallorca?

Ett EU-recept som skrivits ut av din läkare i Sverige ska alltså gälla i alla EU-länder. 

Om du redan befinner dig på Mallorca kan exempelvis KRY hjälpa dig. Logga in på KRY och boka ett möte med legitimerad läkare, psykolog eller sjuksköterska. Detta oberoende av var du befinner dig i världen. Allt som krävs är ett BankID, fungerande internetuppkoppling och stöd för video och ljud på din mobila enhet. Du kan sedan i de flesta fall få din medicin utskriven på ett EU recept för att därefter hämta ut din medicin på ett apotek på Mallorca.

Observera att ditt EU recept måste vara utskrivet på papper. Be därför din läkare om ett recept som går att använda i annat EU-land och be att få det mejlat till dig. Det är nämligen inte alla länder som godkänner elektroniska recept.

Kom ihåg att när du hämtar ut ett recept i ett annat EU-land gäller det landets regler.  Detta innebär att du kanske inte får samma mängd läkemedel som angetts på receptet. 

Recept som du får utskrivet på detta vis gäller med vissa undantag:

 • vissa läkemedel är inte godkända för försäljning i andra EU länder
 • vissa läkemedel kanske inte finns eller säljs under annat namn
 • mängden läkemedel kan variera

 

Mer info vad receptet ska innehålla hittar du här.

TRANSLATE with
COPY THE URL BELOW
Back

EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE

”>

Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal

EU-kort

EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är på Mallorca. Kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige. Med detta menas inte bara akutvård, utan även vård som orsakas av kronisk sjukdom. I sådan vård inkluderas provtagningar och medicinska kontroller.

Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk- och tandvården som de som bor i landet. Därför betalar du själv patientavgiften. Kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring.

Om du blir akut sjuk

Om du blir akut sjuk när du är på Mallorca men inte har ditt EU-kort till hands, kan du kontakta Försäkringskassan på telefonnummer +46 771-524 524 för att få ett provisoriskt intyg. Du måste då uppge ditt svenska personnummer.

Här kan beställa ditt EU-kort gratis och läsa mer om vad som gäller om du tillfälligt vistas utomlands och behöver söka sjukvård eller tandvård. 

 

Sjukvård på Mallorca

Sjukvård

Offentlig vård
 • Son Espases
 
 
 • Son Llátzer            
 
 
 • Comarcal d’Inca.    
 
Privat Vård
 • Scandinavian Health Center

SHC är ett svenskt företag specialiserat på sjukvård för skandinaver på Mallorca. Det spelar ingen roll om du bor på Mallorca, är på Mallorca på ett tillfälligt besök eller har flyttat till ön. Du kan täcka SHC:s tjänster med din privata sjukförsäkring eller betala direkt på hälsocentret.

Svensktalande

Tel: +46 8 605 00 00
contact@scandinavianhealthcenter.com

 
 • Juaneda               

 

Veterinär på Mallorca

Veterinär

 • Clínica Veterinaria Bendinat                           

Adress: C/Arquitecto Francisco Casas 17, Bendinat
Telefon: 971 40 44 59

Öppettider: 
Måndag till fredag: 09:00 – 13:00 och 14:30-18:30
Lördag: 10-12:30
 
Om akut – ring nummer nedan. Tillgängliga 24 timmar om dygnet. Gör även hembesök. 
Ring: 971 40 44. 
Besök hemsidan på engelska här
 
 • Clinica  Sant Marcal 

Adress: Calle Andreu Joan Batle, s/n – lokal 8 Urbanización Sant Marçal SA Cabanneta, Marrratxi

Telefon: 971 603 212

E-post: clinicvet@hotmail.com

Öppettider:
Måndag till fredag 9.00-19.00
Lördagar 10.00-13:30 

Besök hemsidan här 
 
 • Canis Clinc

Adress: C/vasco de Gama 5, Palma de Mallorca

Telefon: 971 280 767  
 
Öppettider:
Måndag, onsdag, fredag: 10:30-14:30, 16:30-19:00
Tisdag:10:30-14:00
Torsdag: 16:30-19:00
 
 • Canis Djursjukhus

Adress: C/Agnes de Pacs, Palma de Mallorca

Akut 24 timmar om dygnet.

Telefon: 971 732 100

Öppettider:

Måndag-fredag: 08:00-20:00

Lördag: 08:00-14:00       

Akut 24 timmar om dygnet.

 
Besök hemsidan för både Canis Veterinärklinik och Djursjukhus här.                                   

 

Det svenska konsulatet

Det svenska konsulatet på Mallorca ligger i Palma. Konsulatet kan utfärda provisoriska pass.

Adress:

San Jaime 7, 70712 Palma

Öppettider:

Måndag, tisdag, torsdag och fredag: 10.00-13.00

Onsdag: 15.00-19.00

Vänligen kontakta konsulatet för tidsbokning.

Telefon +34 971 725 492

E-post mallorca@consuladosuecia.com

Stängt följande dagar 2022 på grund av lokala och nationella helgdagar samt andra stängda dagar: 

6/1, 20/1, 1/3, 14-15/4, 18/4, 6/6, 24/6, 15/8, 12/10, 1/11, 6/12, 8/12, 26/12.

 

Post

Öppettider varierar från postkontor till postkontor. Vissa tar siesta och andra inte, vissa stänger efter lunch och andra har öppet till sent. De större postkontoren i Palma och i de större orterna är i regel öppna från 08:30-20:30 men säkrast är att googla ”Correos + ort”.

Frimärken kan du även köpa i tobaksaffärer.

Palmas huvudpostkontor ligger på:

Adress: Cerrer de Constitucio 5, Palma de Mallorca

Hemsida: www.correos.es
Telefon: +34 971 721 095

 

Transportmedel på Mallorca

Taxi

Du kan vinka till dig en taxibil direkt på gatan och det brukar inte innebära några problem så länge du undviker svarttaxi. De flesta taxibilarna accepterar kreditkort.

Här på denna sida hittar du de olika taxibolagen på ön. 

Sollertåget

Mellan Palma och Soller på norra kusten kan du åka i ett tåg med trävagnar som öppnades 1912. Från Soller kan du sedan ta spårvagnen till Port de Sóller. För mer information, tidtabeller och priser om tåget och spårvagnen: www.trendesoller.com

Buss i Palma

För bussresor lokalt i Palma besök operatören EMT:s sajt på engelska. Här hittar du detaljerad information om hållplatser och priser.

Buss, tåg och metro

För att ta bussen eller tåget till eller från de olika byarna och städerna på ön eller åka metro – besök operatören TIB:s sajt på engelska.

I Palma finns en viktig knutpunkt där du hittar den underjordiska tåg- och busstationen vid Plaça de España. Ta rulltrappan ned så hittar du både informationstavlor och biljettautomater. Bussbiljetter kan också köpas ombord på bussen, men du kan enbart betala med kontanter och med någorlunda jämna pengar.

Processionslarver

Mellan januari till mars kan du se vita bomullsliknande tussar uppe i barrträd. Det är processionslarvernas bon. Processionslarver är fjärilar under sommaren och lägger på sensommaren sina ägg i barrträd som senare utvecklas till larver. Larverna övervintrar i dessa bomullsliknande bon och när det är dags att lämna boet faller dom ner till marken och går i långa processioner sammankopplade med varandra, nos och svans. Larverna kan vara aktiva fram till maj beroende på vädret. Därefter gräver dom ner sig i jorden för att senare utvecklas till fjärilar och flyger ut.

Håret på larverna kan orsak allergiska reaktioner om du kommer i kontakt med det. Vanligast är en stickande känsla, rodnad och svullnad. Ibland förekommer blåsor. Reaktionen kan du få inom några timmar och den kan hålla i sig en dag upp till en vecka.

Var speciellt observant med din hund och undvik att gå i parker med tallträd om du ser ”bomullstussar” i träden. Om du misstänker att hunden kommit ikontakt med en processionslarv skölj då omedelbart munnen och nosen med vatten. Gnugga inte. Det kan förvärra besvären. Kontakta veterinär om du är osäker. Hunden kan få en inflammation i tungan vilket kan leda till kallbrand och kan, om det vill sig riktigt illa, förlora delar av tungan.

Vid hudkontakt:

 • Ta av kläder och smycken som kommit i kontakt med larverna.
 • Skölj rikligt med vatten.
 • Torka med hårtork, ej handduk. Undvik att klia och gnugga på området
 • Avlägsna hårstrå med hjälp av pincett och förstoringsglas. Du kan även försöka ta bort hårstråna med hjälp av tejp.
 • Besvär kan lindras med exempelvis kortisonsalva
 • Uppsök läkare om du får långvariga och kraftiga besvär.

Maneter

Om du blir bränd av en manet är det bäst att kontakta livräddarna, som vanligtvis finns på de mest välbesökta stränderna. Om stranden inte har denna tjänst, följ rekommendationerna från 112:

 • Gå upp ur vattnet
 • Repa eller skrubba inte det drabbade området. Använd inte handdukar eller sand för att rengöra såret.
 • Om rester av tentakler är fästa på huden måste de avlägsnas med pincett, handskar eller något föremål (till exempel hörnet på ett kreditkort) för att undvika kontakt med händerna.
 • Tvätta såret med havsvatten. Använd aldrig färskvatten.
 • Applicera kallt på det drabbade området i 10-15 minuter och undvik direktkontakt med det drabbade området.
 • Applicera ättika eller vinäger som hindrar tentaklerna från att avge mer gift. Använd inte ammoniak eller alkohol.
 • Om du har symtom som illamående, kräkningar, yrsel, muskelkramp, huvudvärk eller allmänt obehag, bör du uppsöka närmaste sjukhus.

Om du upptäcker en koncentration av maneter på stranden, vänligen meddela nödnumret 112 eller livräddaren direkt.

 

Manet i havet

Dricksvatten

Generellt är det säkert att dricka kranvatten på Mallorca, men det smakar oftast inte så gott jämfört med svenskt kranvatten. Du behöver dock inte vara orolig för att bli sjuk och du kan utan problem borsta tänderna med kranvattnet och ha vanlig is i drycker.

Dricksvatten på Mallorca
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).