Egentligen är det ganska enkelt, även om det inte finns bara ett skäl.
För det första är det en identitetsfråga.
Ett antal katalaner känner sig inte som spanjorer. Den känslan har funnits länge men har vuxit kraftigt de senaste åren.
Varför? För det första för skatteunderskottet mellan Katalonien och Spanien.
En skillnad mellan vad katalanerna betalar till den spanska regeringen och pengarna som de får tillbaka efter en osymmetrisk utdelning bland de olika regioner i Spanien. Finansminister Montoro erkände häromdagen att skillnaden ligger numera på 9 900 miljoner euro per år.
Problemet är inte bara skatteunderskottet utan att den spanska regeringen har skjutit upp en utlovad skattereform.
På det kulturella planet har det spanska utbildningsdepartementet försökt förspanska den katalanska skolan med att införa flera undervisningstimmar i spanska.
Ett ytterligare skäl är att de flesta lagar som har antagits av parlament i Katalonien ligger på spanska författningsdomstols bord och väntar på utslag eller har blivit underkända.
Och sist men inte minst, Kataloniens grundlag (Estatut), som folkomröstades 2006, blev kraftigt modifierad av riksdagen i Madrid. Alltså grundlagen som just nu är gällande i Katalonien är inte den som katalanerna godkände.
Mer om folkomröstningen kommer snart.
text: Carolina Moreno Tena
Carolina är katalanska och lektor i svenska vid universitetet i Barcelona. Det enda spanska universitet som har svenskundervisning på programmet. Läs mer om Carolina här.