Vad förbudet av korttidsuthyrning innebär är klart för de flesta, men vilka blir följderna av den förstärkta lagen?
Det går fortfarande att hyra ut sin lägenhet lagligt så länge tidsperioden inte underskrider en månad och ett kontrakt kan visas upp.
Lånar man ut sin lägenhet till familj eller vänner är det upp till ägaren att påvisa att personen är en gäst, vilket enklast görs genom att visa upp en skriftlig inbjudan.
De höjda böterna är en följd av hårda påtryckningar från öns hotellkedjor som ser privatuthyrning som en besvärlig konkurrent, men även av en hyresmarknad där långtidskontrakt blivit obefintliga.
Dominansen av korttidshyror har lett till att varken öns invånare eller gästarbetare hittar boende samtidigt som röster höjts mot pressen på öns infrastruktur och andra konsekvenser av massturism.
Överbelastning av vägar, sophantering och vattenkonsumtion är bara några av de negativa effekterna, överbefolkade stränder och sänkt kvalitet på turismen är andra.
Icke registrerade turistbostäder innebär att man går miste om stora summor skatt, dels den som ägarna deklarerar, dels turistskatten, vilken är tänkt att användas till bevarande av öarnas natur och kultur.
Hur böterna kommer att påverka prisläget på fastighetsmarknaden återstår att se, men många förutser en sänkning, då man tappar de spekulanter som investerade i fastigheter med korttidsuthyrning som syfte.
Det blir även intressant att se om myndigheterna lyckas sätta press på hotellföretagen att reservera rum till gästarbetare, som var brukligt förr, istället för att maximera sitt utbud…
text: Erika Månsson
Ett varmt tack till Erika för den här gången.
Erika är bosatt i Pollença sedan 25 år och driver firman rentavillamallorca.com som erbjuder uthyrning av semesterbostäder på norra delen av Mallorca. Hon arbetar dessutom som skribent och översättare.