Luftens nedsmutsning uttrycks som mängden kvävedioxid per kubikmeter luft. EU:s gränsvärde är 40 mikrogram per kubikmeter.
Biltrafiken är här den stora miljöboven. Kvävedioxid frigörs vid alla former av förbränning och luftföroreningarna är skadliga för vår hälsa. Direkt som astma, bronkit, lungcancer och hjärt-/kärlsjukdomar. Indirekt via växthuseffekt och försurning.
På Calle Forners i Palma har miljöansvariga satt upp utrustning som mäter luftkvalitén. Nu har man analyserat data från 2016 och resultatet överraskar.
Det visar sig att luften i staden är sämre under vintern jämfört med sommaren. Med miljontals turister och tiotusentals hyrbilar i farten borde det ju förhålla sig tvärtom. Tycker man.
Inte så.
Rusningstrafiken på morgnar och eftermiddagar pressar upp halten av kvävedioxid precis till EU:s gränsvärde 40. En siffra som inte nås under sommarmånaderna med semestrar och ingen lämning och hämtning av barn i skolan.
Så årssnittet blir 37 och Palma klarar miljökravet från EU. Värre är det för Madrid – under rusningstimmarna springer halten av kvävedioxid upp till 180 mikrogram per kubikmeter.
Positivt är också att pengar från turistskatten kommer att satsas på fler laddningsstationer för elbilar.