Långkokt och grillat påsklamm

Lamm hör påsken till i många länder och kulturer, så även på Mallorca.

I detta recept kan du med fördel använda de lite grövre lammstyckena som tex bog. Ta gärna med ben som ger en mer mustig smak.

Rätten kan förberedas genom att du sjuder lammet dagen innan. I lugn och ro kan du sedan njuta av någon procession, konsert eller någon av påskens mässor på Mallorca.

Lagom till middagstid värmer du lammet antingen på grillen eller ugnen. Efter en kort stund kan du äta och servera riktigt gott.

Ingredienser
Drygt 1,5 kg lamm (bog, stek eller lägg med ben), lätt putsad
salt och peppar

6 mindre gula lökar, klyftade
1 stor morot, slantad
5 vitlöksklyftor, krossad
1 dl vitt vin
1 dl konjak
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan (eller grövre stjälkar med färsk timjan)
1/2 tsk rosmarin (eller 2 färska kvistar)
2 lagerblad
0,25 gr saffran
75 gr mandel mald
50 gr mandel utan skal, rostad och hackad

Sista touchen:
1-2 msk olivolja
salt och peppar

kryddor Mallorca

Gör så här:

  1. Ta fram köttet i god tid och salta och peppra rejält runt hela biten och låt stå i rumstemperatur under tiden du förbereder det andra.
  2. Stek den gula löken genomskinligt i en rymlig gryta och lägg i vitlök och morot. Häll på lite vatten och sedan vin och konjak.
  3. Blanda i tomatpuré, mald mandel och alla kryddor. Låt allt koka upp, blanda och smaka av. Lägg lammet över grönsakerna och sjud med lock länge, ca 2-3 tim beroende på form och storlek. Häll på lite mera vatten vid behov. Lammet är klart när det känns mört så att ev ben nästan lossnar.  Låt svalna.Så här långt kan du förbereda dagen innan
  4. Lyft ur lammet, skär bort ev ben och skär upp i stora portionsdelar.
  5. Lägg lammbitarna på grillen eller i ugnen (200 gr) och låt det bli varmt ca 10-15. Pensla under tiden med olja och salta och peppra. Garnera vid servering med den rostade mandeln.

Tips!
Till lammet serverar jag en smakrik grön bädd. Ett litet huvud savokål strimlas och steks i olja med lite mortlad fänkålskrydda, så att spänsten finns kvar i kålen.  Därefter smaksätter jag med fint hackad vitlök, citronskal, salt och peppar.

Om du vill ha sås kan du använda skyn. Ta bort ev kryddkvistar och hårda blad och koka ihop skyn. Mixa skyn så grönsakerna puréas och koka sedan ihop med ca 0,5-1 dl grädde. Smaksätt med salt och en slurk konjak samt ev lite mera av timjan eller rosmarin.

Recept & foto: Helena Appelqvist

Du kan hitta mer inspiration kring mat på Helenas blogg: www.helenaheltenkelt.com

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Överetablering av fastighetsmäklare på Mallorca

Fastighetssektorn på Mallorca har genomgått en betydande förändring, med en märkbar ökning av nya fastighetsmäklarkontor, särskilt utländska och lyxiga, enligt José Miguel Artienda, ordförande för API-föreningen för fastighetsmäklare. Hans Lenz

Läs mer »

Adventsstämning i Palma

Julbelysning, julkrubbor, julmarknader och julmusik! Mallorcapodden ger de bästa tipsen för att fånga adventsstämningen på Mallorca. Dessutom får Helena och Catharina massor av skrattanfall, särskilt när Mick Jagger drar ner

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).