Det socialistiska partiet PSOE har haft stora problem de senaste åren. Stödet från väljarna har sjunkit från 44% (2008) till nuvarande 22%. Senaste partiledaren, Pedro Sánchez, avgick i oktober 2016 efter internt misstroende.
PSOE har varit viktigt för Spaniens utveckling efter Franco-tiden. Under deras regeringar har landet gått med i EU, Nato, och euron. De första lagarna för arbets- och pensionsreformer har partiet stiftat, liksom skyddat försvaret av demokratiska rättigheter.
Tre kandidater har de 190 000 medlemmarna i partiet röstat på. De två främsta är förre partiledaren Pedro Sánchez och regionledaren i Andalusien, Susana Diaz.
Valet gällde inte bara på de olika personliga ledaregenskaperna utan också den större frågan om partiets framtida färdriktning. Den är viktig för både partiet och landet.
Pedro Sánchez står för en mer vänsterinriktad politik och kan inte tänka sig stödja dagens konservativa regering. Susana Diaz däremot kan tänka sig att förhandla med Rajoy.
Medlemmarna sa sitt 21 maj, genom att åter välja Pedro Sánchez. Han fick knappt 50% av rösterna. Sánchez har fått medlemmarnas förtroende igen, men är inte lika väl förankrad bland de 80 parlamentsledamöterna.
Nuvarande konservative premiärminister Mariano Rajoy leder en minoritetsregering. För att få igenom sina förslag behöver han stöd av PSOE, annars blir det inga beslut. Om oppositionen vill fälla regeringen, så måste de visa upp ett regeringsalternativ, annars kan sittande regering stanna kvar och fortsätta försöka styra landet.
En ny politisk oro är att vänta.