Hej,
Min pappa förde över jättemycket pengar och han skrev över huset i Spanien på sin nya fru. Vi får inte tag i den spanska advokaten som har hand om dödsboet. Advokaten skrev några papper för flera år sedan. Vad ska vi göra?
Med vänliga hälsningar
Klara
Hej Klara och tack för din fråga.
Den här frågeställningen är tyvärr inte ny och inte något som enbart förekommer utomlands. Jag behöver dok besvara din frågeställning i detta artikelformat så svaret blir därefter. Det blir principer med mera.
Vi utgår ifrån att det är den svenska Ärvdabalken vi ska läsa ur. Förmögenhetsöverföringar är mycket vanligt förekommande men ställer till problem i vissa fall. Överföringarna kan ske vid olika tidpunkter men man behöver identifiera till vem, när och hur mycket som överfördes. I detta begrepp får vi även inläsa att huset skrevs över till hustrun eftersom det sker en förmögenhetsöverföring genom denna juridiska handling. I Ärvdabalken finns det regler för olika typer av förmögenhetsöverföringar.
I min roll som juridiskt ombud arbetar jag med dessa typer av frågeställningar dagligen, endera uppe i domstol eller i min rådgivning, och det som jag kommer att direkt tänka på är nämligen det förstärkta laglottsskyddet. Detta är en vanlig regel att använda då en far eller mor gjort stora förmögenhetsöverföringar till någon. Ja, vad kan man då säga om denna regel på ett principiellt och överskådligt vis? Till att börja med så använder vi en juridisk metod för att komma fram till ett juridiskt svar. Olika länder har olika sätt att komma fram till svaret och vi i Sverige skiljer oss till viss del från Spanien. Denna regel är svår att använda och krävs ganska mycket av juristen eller advokaten för att kunna användas effektivt. Detta är ett faktum i Sverige och lägger vi då till Spanien så blir hindren fler. Därtill så kan man inte förvänta sig att den spanska advokaten ska kunna dessa regler. De kan göra en spansk bouppteckning mycket bra men de är inte svenska jurister eller advokater. Därtill så kan det vara så att advokaten, även om han eller hon inte förklarat det, ska agera opartiskt och därför inte kan vägleda dig i denna fråga. Denna regel är nämligen något som enbart berör dig och därför ska ett specifikt ombud för dig ta hand om det.
Vad gör vi då med den svenska juridiska metoden i detta fall? Jo, vi läser först och främst i lagen. Det förstärkta laglottsskyddet återfinns i 7 kap. 4 § Ärvdabalken. Därefter så läser vi förarbetet till denna paragraf. Förarbetet till denna paragraf är från år 1928. Detta är inte direkt konstigt utan många av förarbetena till reglerna i Ärvdabalken är gamla. Däremot så blir detta ett problem utomlands ifall man ska upp i en spansk domstol eller innan dess förhandla med ett motpartsombud. Det är inte självklart att vi resonerar lika om hur ett juridiskt svar ska tas fram och vad förarbetet betyder. Vi i Sverige tycker att det är lite märkligt att läsa ur ett dokument skrivet på 20-talet och nu ska vi kräva att spanjor gör detsamma. Detta leder till att tiden i ett uppdrag blir utdraget. I ett svenskt uppdrag brukar man kunna från start till stämningsansökan prata om cirka 6 månader. Under den tiden är det ganska mycket att ordna med för att stämningsansökan ska bli korrekt och lägger vi då in Spanien i denna ekvation så fördubblas tiden. Resultatet blir detsamma, en korrekt stämningsansökan, men tidsaspekten blir dubblerad. Detta är ett problem eftersom en stämningsansökan ska in till domstolen senast ett år efter att bouppteckningen blev klar. Det blir tajt med tid!
Det betyder att man behöver, oavsett vad som händer i Spanien eller för den delen i Sverige, hålla ett eget parallellt spår då det uppdagas stora förmögenhetsöverföringar. För din del så behöver du väldigt snabbt kontrollera med ett eget ombud om du har några rättigheter kvar i detta fall eller inte. Ifall vi använder oss av svenska Ärvdabalken så medföljer det även att de svenska reglerna om laglott och det förstärkta laglottsskyddet är tillämpbart.
Jag hoppas att mitt svar kunnat vägleda dig.
Har du fler frågor är du välkommen att mejla mig igen på: [email protected].
Fler frågor och svar hittar du HÄR