La Patrona i Pollença

Firandet av La Patrona i Pollença är en folkfest som pågår under en veckas tid (26 juli – 2 augusti).

Kulturella jippon och utställningar samsas med sportturneringar, barnkalas, discon och välgörenhetsprojekt.

Aktiviteterna som pågår nästan dygnet runt är en upptakt till den andre augusti, då det symboliska slaget mellan den lokale hjälten Joan Mas och piraten Dragut och hans mannar äger rum.

Sammandrabbningen representerar slaget från året 1550 då Dragut, Medelhavets mest fruktade sjörövare, lyckades lägga till med sin flotta på 27 skepp och oupptäckt smyga sig ända fram till byn.

Invånarna blev bokstavligen tagna på sängen, därav de vita linnedräkterna och särkarna.

Joan Mas var den som med sina varningsrop väckte sina grannar och ledde dem till kamp med de vapen som stod till hands: påkar, grepar och träsvärd. Slaget slutade med seger för Pollença och reträtt för Dragut.

Konsekvenserna var dock allt annat än positiva, Pollença stod i lågor och en stor del av byns kvinnor och barn hade förts bort som slavar.

I samband med festligheterna är det konstutställningen i klosterkyrkan som är väl värt ett besök. I år är det Marta Moriartys verk ’TAT TVAM ASI” som går att beskåda fram till den 8 oktober.

Hela programmet hittar du här.

text: Erika Månsson  foto: HUMà06

Erika är bosatt i Pollença sedan 25 år och driver firman rentavillamallorca.com som erbjuder uthyrning av semesterbostäder på norra delen av Mallorca. Hon arbetar dessutom som skribent och översättare.

Senaste nyheter

Brist på personal inom turism

Den kommande säsongen förväntas slå turistrekord och Mallorca har svårigheter att hitta säsongsarbetare. Redan i april larmade Eugenia Cusí, RBC Mallorca, Restaurangföreningen, att många arbetare lämnat ön. Pandemin fick säsongsarbetare

Läs mer »
Cala Mayor

Fler stränder får Wi-Fi i Palma

Palmas nätverk Smart Wi-Fi utökas i sommar. Ett nytt kontrakt har tecknats vilket innebär att stränderna i Cala Major, Ciutat Jardí, Can Pere Antoni och Cala Estáncia får tillgång till

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).