Kritiserad lag

I fjol dömde Spaniens Högsta domstol rapparen Cesar Montana Lehmann till 12 månaders fängelse. Han förbjöds att ha ett offentligt jobb i 6,5 år.

Lehmanns brott var att han i tweets bland annat skämtat om att kung Juan Carlos borde få en födelsedagstårta innehållande en bomb. Han skrev också att vissa politiker fick honom att sakna militanta grupper.

Lehmann försvarade sig med att det var en provokation, en ironi och sarkasm. En konstnärs rätt att fritt yttra sig.

Oenig domstol

Det tyckte inte domstolen.

I sitt beslut stödde sig domarna på Artikel 578 i den spanska strafflagen, som handlar om förbud att glorifiera terrorism och att förödmjuka offren för terrorhandlingar.

Svårigheten att tolka vad ”glorifiera terrorism” och ”förödmjuka offren” innebär, visar sig i att en av de fem domarna ville frikänna Lehmann.

Många delar Lehmanns öde. Under de två senaste åren har 70 personer i Spanien dömts för brott mot artikel 578.

2011 var de tre.

Amnesty varnar

Amnesty International varnar nu i en rapport för att de terroristlagar som införs över hela EU, är ett allvarligt hot mot individers frihet och mänskliga rättigheter. Lagarna är vaga i sina formuleringar och lämnar därför stort utrymme för godtyckliga tolkningar.

Senaste nyheter

Antal invånare med utländsk härkomst ökar

Antalet utrikesfödda fortsätter att växa på Balearerna. Befolkningen på Balearerna växte med 2.992 personer under 2021 (0,3 %) och uppgår nu till 1.176.000 personer, enligt preliminära uppgifter från det spanska nationella statistik

Läs mer »

Brist på personal inom turism

Den kommande säsongen förväntas slå turistrekord och Mallorca har svårigheter att hitta säsongsarbetare. Redan i april larmade Eugenia Cusí, RBC Mallorca, Restaurangföreningen, att många arbetare lämnat ön. Pandemin fick säsongsarbetare

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).