Helles vandringstips på Ärkehertigens stigar

Här kommer mitt tredje vandringstips där vi passerar Panoramastigen Cami de s´Arxiduc- en lång vandring på Ärkehertigens stigar.

Vandring går ovanför Valldemossa och är listad av Unescos världskulturarv. Det är en av Mallorcas finaste med milsvida vyer, svindlande höjder och du passerar mycket av öns kulturarv.

Detta är en rundvandring som startar och slutat i den mysiga och speciella byn Valldemossa. Hit är det enkelt att ta sig med buss året om från Plaza de Espana. Om du kommer med bil går det bra att parkera på en av byns parkeringsplatser eller ta bilen till Carrer Oliveres. Vid den återvändsgränden på just den gatan börjar vandringen.

I stora delar följer vi Camí de S’Arxiduc eller Ärkehertigens väg som är uppkallad efter Ludvig Salvator av Habsburg som ni kunde läsa i Mallorca Nyheter nyligen (se artikeln nedan).

Du går kommer passera vackra olivträd, en väl bevarad kalkstensugn, stenekar, vackra stenmurar men det som är mest unikt är den majestätiska utsikten!

Den här vandringen är ganska utsatt för vind på toppen, så välj en dag som passar. Vissa delar kan upplevas som jobbiga om man har besvär med svindel.

Dagen då jag gick var verkligen spektakulär, det var väldigt mycket snö! Stigen blev lite som en hinderbana, men det kommer vara som vanligt om någon vecka.

Man kan gå rundturen vilket håll man vill, men jag valde att på medurs.

I återvändsgränden (nämnd ovan) går du in på stigen som börjar efter kedjan.

Följ stigen ändra fram till ett litet vakthus. Du kommer att genom området “Muntanya del Voltor”. Här går du genom grinden till höger. (Du kan gå åt andra hållet också men då behöver du ett särskilt tillstånd från markägaren)

Väl genom grinden är det bara att följa stigen och påbörja stigningen genom skogen bestående av tall, ek och andra fina buskar.

Efter en bra stigning kommer du upp till skylten, gå vänster.

Stanna gärna här för en lite fruktpaus och njut av utsikten. Du ser hela vägen till Palma.

Nu går det nedåt en stund på en fin stig till du kommer till en skarp högersväng (vid en grind) följ då stigen in i skogen. Här är stigen märkt med stenrös.


Det börjar gå uppför igen. Följ stigen som snart blir en fin stenstig.

Strax är du uppe på Ärkehertigens väg med den fantastiska utsikten. Här ser du bland annat slottet, Son Morroig, och den speciella udden Sa Foradada med det karaktäristiska 18 meter breda hålet.


Stigen på bergskammen bjuder på förstklassiga utsikter, åt ena hållet Palmabukten, toppen på Puig Galatzo. Åt andra hållet, västra kusten med Puerto de Soller och Deia.

Njut, fotografera och passa på att äta din picnic. Följ bergskammen som leden ner till en korsning.

Här kan du korta av turen om du vill. Ta då vägen till höger. Om du vill gå den vägen jag gick, håller du till vänster. Här är du ungefär halvvägs.

Följ stigen. Innan det börjar gå nerför kan du se områdets högsta berg, Teix, på 1 064 meters höjd.
Nu är det bara att följa vägen neråt. Du passerar en rastplats ”Font des Polls” och en gammal kalkugn som säga vara den bäst bevarade på Mallorca.

När du kommer till en järngrind, passerar du på höger sida om den. Nu är det bara att njuta av utsikten över Valldemossa den sista biten. Du kommer komma till en asfalterad väg som du följer några 100 meter till du är tillbaka i byn.

Passa på att njuta av lite mat och dryck på den mysiga huvudgatan med sina charmiga restauranger och barer.

Längd: 13,5 km
Svårighetsgrad: medel
Maxhöjd: 832¨ m

Vill du anlita Helle som guide, tveka inte att höra av dig till: helle.wikstrom@salc.se

Text och bilder:

Helle Wikström
Hälsostrateg och utbildare

Missa inga nyheter! Prenumerera på vårt veckovisa, kostnadsfria nyhetsbrev HÄR.

 

Relaterade Nyheter

Helle ger oss vandringstips på Mallorca

 

Ärkehertigens nio gods i vackra Tramuntana

 

 

 

 

 

 

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).