Färre fartyg, fler passagerare

Kryssningsfartyg Mallorca

Många Palmabor vill se färre kryssningsfartyg ankra upp i hamnen. ”För många båtar och turister på en gång skadar miljön och skapar trängsel och otrivsel i staden”.

Så låter kritiken från över 10 000 boende som i augusti i fjol skrev under ett upprop för färre båtbesök.

Och de blir delvis bönhörda.

I år minskar antalet kryssningsfartyg, om än marginellt, till strax under 600. Dessutom sprider rederierna ut besöken, så att färre fartyg samsas här samtidigt. Vanligtvis kommer du att se två eller tre båtar i hamnen på samma gång och bara under en dag av årets säsong tränger sju ihop sig.

Myntets baksida är att de som seglar in i hamnen är större än tidigare och har fler passagerare. Det betyder att fjolårets besökssiffra på 2,1 miljoner kommer att överträffas.

Med trängseln i hamnen följer också trängsel i centrala Palma, när tusentals passagerare går i land för shopping, sightseeing och restaurangbesök.

Speciellt utsatt är Gamla stan (el Casco Antiguo).

Därför har Palma kommun bestämt att bussa båtfolket till olika delar av centrum. Samma sak gäller för turister som kommer med charterbussar från andra orter på ön.

Fyra platser är aktuella – Carrer de Caro, Via Roma, Plaça d’Espanya och Costa del Gas. Tanken är att så långt möjligt minska trycket på Gamla stan. Och visa upp andra stadsdelar.

Senaste nyheter

Ormarna vaknar på Mallorca

Under dessa härliga vårdagar har de första ormarna vaknat på Mallorca enligt Vanessa Rubio, biolog på COFIB (Concorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears) som

Läs mer »

Krav på lokalt producerade matvaror

Turistanläggningar på Balearerna kommer enligt lag vara skyldiga att inkludera lokalt producerade matvaror i sitt utbud. Detta är den första överenskommelsen i den ändring av Turistlagen som håller på att

Läs mer »

Tony Mora – handgjorda cowboystövlar

Vi besökte i veckan stöveltillverkaren Tony Mora som tillverkar handgjorda cowboystövlar av högsta kvalitet sedan 1918, då den historiska fabriken öppnades i Alaró. Tony Mora symboliserar hantverk, design, kvalitet och

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).