Flera av våra läsare har blivit lurade av uthyrare av semesterboende på nätet.
Hemsidan ser bra ut, fina bilder och beskrivningar av objektet. Allt sköts proffsigt, personerna är trevliga. Justa kontrakt skrivs, och betalningen görs straxt innan tillträdesdagen.
Därefter försvinner hemsidan, kontakten svarar inte och du har ingenstans att bo, när du anländer till Mallorca.
Hur undviker man detta?
Vi har frågat Erika Månsson som driver Rent a Villa Mallorca i Pollensa sedan många år.
Erika råder oss att vara uppmärksamma på sajten där boendet annonseras.
– De flesta som råkat illa ut har nappat på annonser på falska sidor. Dessa är plagiat av de större plattformarna som Airbnb, Holiday Lettings m.fl.
De riktiga sidorna sköter alltid betalningen med kreditkort via ‘safe online payment’. Begäran om en banköverföring är ett tecken på att uthyraren är oseriös. Banköverföringar görs bara när man hyr direkt av företag och agenturer, aldrig via annonser på plattformar/forum.

Anar du oråd så titta närmare på uthyraren, fortsätter Erika. Är det ett företag eller en privatperson? Ett företag har oftast fler fastigheter, be att få se dem. Finns det referenser, kanske feedback från tidigare gäster?
Lita inte på bilder och förskönande beskrivningar, kolla det du kan på nätet. Be om komplett adress och slå in den på Google Maps. Stämmer omgivningen överens med beskrivningen?
Men först och främst: kontakta personen bakom annonsen, gärna via telefon. Du ska mötas av en person som gärna bistår med fakta och detaljer samt en länk till hemsidan om det är ett företag.
Fejkade företag gör sig inte besväret att skapa hemsidor, de rör sig endast via annonser på falska forum.
Vågar jag boka via forum/plattformar om det är vanligaste skälet till att blir lurad?
– Absolut. Men googla namnet. Är det en seriös plattform där företag och husägare annonserar så får du upp tusentals träffar. Och alla annonsörer går igenom tuffa kontroller, vilket innebär att de som finns där är att lita på.
Har de en nackdel? Javisst, priset. Det är alltid billigare att boka direkt, via uthyrarens hemsida, men många väljer att betala lite mer för att vara trygga med sin bokning.
Vad gör jag om man råkar illa ut?
Polisanmäl! På plats och sedan även i Sverige, då betalningen har skett hemifrån. Använd PayPal när du betalar med ditt kreditkort och bara med kort som har försäkring.
Tack Erika för dina erfarna tips!