El Terrenos nya boutique hotell

Att det just nu pågår stora förändringar i området El Terreno i Palma är nog något som inte undgått de flesta som bor i öns huvudstad. Stadsdelen som ligger inbakad mellan den lummiga Bellverskogen och Paseo Maritimo är fylld med historia och intressanta byggnader. Gamla vackra villor och stora betydligt mindre attraktiva höghus återfinns i en salig blandning där en konkret stadsplanering och enhetlig arkitekturstil dessvärre lyser med sin frånvaro. Men just att det inte är perfekt och rätt slitet i kanterna på många ställen är nog det som bidrar mycket till områdets onekliga charm.

El Terreno är hem till flera välkända platser för svenskar, såsom Svenska Kyrkan på Joan Mirógatan, Svenska skolan inhyst i vackra Villa Schembri och sist men ej minst Plaza Gomila, som under sina glansdagar på 60 och 70-talet utgjorde hjärtat av Palmas uteliv och var den klassisk mötesplatsen. Plaza Gomila genomgår nu en total förvandling efter att det mallorquinska företaget Camper klivit in och köpt upp många byggnader som antingen totalrenoverats eller rivits och byggts upp på nytt i en helt ny och färgstark skepnad.

Fler och fler intressanta verksamheter ploppar upp lite varstans, bland annat nya hotell. Ett av dessa ligger på gatan Santa Rita, längst upp bland El Terrenos smala gator och angränsade till Bellverskogen. På denna lilla gata återfinns flera gamla hus med stor karaktär. Den mallorquinska arkitekten Francesc Roca i Simó är skaparen till två pampiga k-märkta fastigheter som ligger nästan vägg i vägg med varandra. Ett av husen är populära Hostal Corona vars stora grönskande patio är en riktig oas.

Intilliggande Can Quetglas, byggt av samma arkitekt år 1908, var fram till tre år sedan ett privat hem. Detta ändrades dock tidigare i sommar då ägarna öppnade upp Can Quetglas som ett nytt boutique-hotell efter en omfattande renovering. Hotellet som inhyser 9 rum, samtliga med egna privata badrum, var den mallorquinska familjen Besalduch Martíns bostad sen tidigt 90-tal. Under årens lopp fick familjen åtskilliga förfrågningar om att sälja Can Quetglas men buden accepterades aldrig för de var måna om att byggnaden skulle behållas inom familjen.

Byggnaden har genomgått en omsorgsfull total ombyggnad, där gamla vackra detaljer bevarats och även varsamt reparerats. Bland gamla arkitektoniska element som behållits återfinns illustrerade kakelplattor, diverse järndetaljer, trädörrar och vackra glasdekorationer.

Hotellet, som är adults-only, är smakfullt inrett och inhyser på baksidan en långsmal modern pool samt en lummig terrass, perfekt för att avnjuta frukosten på morgonen eller ett glas vin på kvällen. Högst upp finns även en roof-top terrass öppen för gäster och som nås med hiss.

“Innan så njöt bara vår familj av Can Quetglas men nu kan också andra få ta del av husets charm” säger Borja Besalduch, son till ägarna och personen som tillsammans med sin fru Blanca överser det dagliga arbetet med hotellet. Stoltheten i Borjas röst är påtaglig när han pratar om byggnadens historia och allt arbete som familjen lagt ner i omvandlingen från familjehem till ett inbjudande hotell. Vidare berättar han att sedan dörrarna öppnades i början av sommaren, har gäster framförallt framhävt den familjära stämningen, lugnet som råder samt fastighetens vackra arkitektur.

Mer info om hotellet här

Text och foto: Sandra Gonzalo Karlstedt

 

 

 

 

 

 

 

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Överetablering av fastighetsmäklare på Mallorca

Fastighetssektorn på Mallorca har genomgått en betydande förändring, med en märkbar ökning av nya fastighetsmäklarkontor, särskilt utländska och lyxiga, enligt José Miguel Artienda, ordförande för API-föreningen för fastighetsmäklare. Hans Lenz

Läs mer »

Adventsstämning i Palma

Julbelysning, julkrubbor, julmarknader och julmusik! Mallorcapodden ger de bästa tipsen för att fånga adventsstämningen på Mallorca. Dessutom får Helena och Catharina massor av skrattanfall, särskilt när Mick Jagger drar ner

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).