Spaniens bostadslag gör det svårt att få bostad och gynnar ockupanter
I takt med ökande problem på bostadsmarknaden hävdar Sergio Nasarre, professor i civilrätt och grundare av UNESCO:s bostadslärostol, att den nya statliga bostadslagen från 2023 motverkar sitt syfte. Nasarre kommer att tala på den årliga X Pau Bonet-konferensen i Palma, där han beskriver lagens effekter på både bostadsägare och hyresgäster. Enligt Nasarre gör lagen det svårare att hitta boende och gynnar ockupanter, vilket enligt honom skadar bostadsmarknaden och förvärrar bostadsbristen.
Effekter av bostadslagen: Högre hyror och färre alternativ
Enligt Nasarre har lagen från 2023 haft motsatt effekt än avsett. Han beskriver en markant ökning av både hyror och fastighetspriser. ”Hela systemet blockeras,” säger Nasarre och påpekar att familjer ofta tvingas dela boende eller inte kan hyra eller köpa alls, även om de har en stabil inkomst. Nasarre har tidigare varnat för dessa effekter i deputeradekongressens bostadskommission, men hans oro har inte lett till några förändringar i lagstiftningen.
Hyresreglering: Ineffektiv i praktiken
Nasarre kritiserar hyresreglering och anser att det är en ineffektiv lösning som bekräftats av misslyckanden i andra länder. ”Bostäder lämnar marknaden och blir otillgängliga,” förklarar han. Nasarre hänvisar även till Kataloniens hyreslag, som har gjort många hyresgäster beroende av offentligt stöd, vilket enligt honom är ett tydligt tecken på att hyresreglering inte fungerar som en långsiktig lösning.
Förslag på åtgärder: Flexibelt ägande och rättssäkerhet
Även om det inte finns en ”magisk lösning” för bostadskrisen, anser Nasarre att ett antal strategier kan förbättra situationen. Han förespråkar territoriell sammanhållning för att sprida möjligheter över fler städer, vilket skulle minska trycket på storstädernas bostadsmarknad. Han nämner också alternativa ägandeformer som delat och tillfälligt ägande, vilket har fungerat i andra länder. ”Vi behöver rättssäkerhet för bostadsägare,” tillägger han och menar att en tryggare bostadsmarknad kan minska sårbarheten för såväl hyresgäster som fastighetsägare.
Ockupation: Ett växande problem
Nasarre beskriver också ett ökat problem med husockupanter. ”Med den nya lagen kan det ta två år att genomföra en vräkning,” säger han. Han menar att lagen ger ett rättsligt skydd för ockupanter som inte finns i andra länder, vilket gör det svårt att vräka hyresgäster som inte betalar. ”Även om antalet ockupationer har minskat, har de befintliga fallit under skyddande lagar, vilket gör vräkningar mycket komplicerade,” tillägger han.
Balearernas initiativ: Safe Lloguer-programmet
På Balearerna har Safe Lloguer-programmet införts för att säkerställa att både hyresgäster och ägare har en trygg bostadssituation. Nasarre är positivt inställd till programmet och framhäver att det fungerar eftersom det är frivilligt och ger rättssäkerhet. ”Det fungerar bättre att stimulera än att straffa,” säger han och lyfter fram Kataloniens liknande program som också visat goda resultat.
Källa: Ultima Hora
Bild: Pixabay
Missa inga nyheter!
Prenumerera på vårt veckovisa, kostnadsfria nyhetsbrev HÄR.
Relaterade Nyheter
Regeringen lanserar nytt program för prisvärda hyresbostäder