Älg och prinsessbakelse

Mina språkspaningar på det blå-gula IKEA varuhuset i Palma är en välkommen omväxling till grammatikplugg och konventionella spansklektioner.

Genom att gå runt och läsa produktbeskrivningar till alldagliga ting ökar jag ordförrådet med användbara uttryck.

Utan korvstoppning. Men väl med förhoppning om att de nya glosorna ska fastna i minnet på direkten tack vare sammanhanget.

Ta till exempel min upptäckt av en röd alce med produktnamnet EKORRE. Lite märkligt att döpa en gungälg till ekorre, kan tyckas.

Men inte mig emot – denne alce balancín föranleder mig att slå upp ekorre i lexikonappen. Jag lägger in ardilla i gloslistan och ögnar igenom den samling mer eller mindre vilda djur som ryms under rubriken animales. Sedan får skogens konung en avskedsklapp på hornen innan jag styr kosan mot restaurante.

Idag får det allt bli en prinsessbakelse. Har kollat in att denna svenska delikatess tagit sig ända ner till Medelhavet. Väl framme i kassan med en tarta princesa och dryck på min bandeja rotar jag fram mitt family-kort.

Kassörskan ser rådvill ut och förklarar ack så artigt att mitt kort inte gäller här.

¿No? Jag har svårt att tro mina öron.

Som family-medlem och därtill smålänning förväntar jag mig självfallet att bli bjuden på gratis dryck med påtår på vartenda IKEA-varuhus världen över, så även på Mallorca. Men icke då! Dålig stil!

Tur ingen kommit på att ta betalt av storkonsumenter av spanska glosor också, kommenterar min inneboende småländska spydigt. För att fem minuter senare utbrista: Mums filibabba! Ingenting går upp mot en redig småländsk bakelse.

När både den godisälskande småländskan och den vetgiriga språkspanaren fått sitt lystmäte är det dags att lämna IKEA för den här gången. ¡Adiós! hojtar jag vänligt medan jag passerar salida för kunder utan varor. Fast besluten att endera dagen återkomma på lite mer språkspaning är det bäst att efterlämna ett gott intryck.

text och bild: Therese Bernhardt

Therese är översättare, läromedelsförfattare och svensklärare med rötter i Småland, bopålar i nordtyska Stormarn och ett hjärta som klappar lite extra för Mallorca. Här hittar du mer info eller här

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Varmare hav ökar antalet maneter

Maneterna tenderar att öka och söka sig närmare land när temperaturen stiger i havet och Medelhavets temperatur är just nu högre än normalt. Med den nya mobilappen, MedusApp, kan du

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).