Val 2023: Oppositionspartiet vill inte begränsa utlänningars fastighetsköp

Ni har tidigare kunnat läsa på Mallorca Nyheter att den Baleariska regeringen driver frågan om att begränsa utlänningar från att köpa bostäder och fastigheter på öarna. Den Baleariska regeringen uppges också ha bett den spanska regeringen att sätta press på EU i frågan även om ett sådant beslut anses strida mot EU:s regler om fri rörlighet.

Frågan är aktuell eftersom det råder brist på bostäder på ön och utländska bostadsspekulanter anses pressa upp priserna till nivåer som lokalbefolkningen inte har råd med. Detta skapar ”spökbyar” med tomma hus samtidigt som det råder bostadsbrist enligt regeringen.

I vår, den 28 maj, är det lokalval på Balearerna och några av de politiska partierna har börjat rikta in sig på de utländska rösterna. Ett av de mest högljudda är mitten-högeroppositionen Partido Popular (PP) som vill återvända till makten. Partido Popular skulle dessutom vara det mest röstade partiet på Balearerna om allmänna val hölls i dag, enligt en Metroscopia-undersökning från det oberoende forumet, Journalism 2030*

Vid ett möte i Palma i förra veckan sade ordföranden för Partido Popular i Balearerna, Marga Prohens, att partiet är starkt emot att begränsa köp av fastigheter för utlänningar samtidigt som de även lovar att minska och så småningom skrota förmögenhetsskatten – liknande vad Partido Popular i Andalusien har gjort. Partiet uppmuntrade utländska invånare att använder sin rösträtt.

Prohens var tydlig med att alla är välkomna till Balearerna och att alla utländska invånare betraktas som mallorkaner av partiet. Prohens menade vidare att ”I årtionden har utlänningar valt att investera på Mallorca och kommit att bo här antingen på deltid eller permanent, starta företag, skapa jobb, hjälpt till att öka den lokala ekonomin och etablera sina familjehem här. Utländska invånare har spelat en viktig roll för att hjälpa till att omvandla och förbättra Mallorca. De har tjänat till att berika samhället och att göra ön mer kosmopolitisk och vi har därför inga problem med utlänningar som flyttar hit”.

Hon avvisade bestämt förslaget från de baleariska regeringspartierna om att begränsa utlänningar från att köpa bostäder och fastigheter på öarna. Hon sade ”Att förbjuda EU-medborgare att köpa en bostad strider inte bara mot EU:s regelverk, det skulle inte heller lösa problemet med tillgång på bostäder eftersom vi talar om olika marknader”.

Vi är alla mallorcaner och vi delar samma rättigheter och därför behöver vi ha en inkluderande bostadspolitik som gynnar alla. Det finns många andra positiva lösningar på Balearernas bostadsproblem” menar Prohens.

*Undersökningen avser det allmänna valet och inte de autonoma, lokalvalen, där dynamiken i röstningsbeslutet inte behöver sammanfalla. Ansvariga för denna undersökning menar dock att de resultat som erhållits kan betraktas som ”en indikation” på den dominerande trenden även i det lokala valet på Balearerna den 28 maj.

 

Källor: Diario de Mallorca och Majorca Daily Bulletin

Foto: Pixabay

 

Relaterade Nyheter

Regeringen ber EU om hjälp att begränsa fastighetsköp

Krav på att begränsa fastighetsköp till utlänningar

 

 

 

 

 

 

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).