Vad gör du om du hittar en skadad havssköldpadda?

Vi besökte Palma Aquarium Rescue and Recovery Center för Marine Fauna i Palma och fick en fantastisk rundvandring av Marco Magazzu, som arbetar på centret och av Vincent Persson Tejos som är volontär.

I juni 2014 blev Palma Aquarium ett officiellt räddningscenter för den marina faunan på Balearerna. 2016 grundade Palma Aquarium sin stiftelse FPAQ (Palma Aquarium Foundation for the Protection of the Environment) för att finansiera räddningscentret.

Centret arbetar med att säkerställa att skadade och/eller sjuka havssköldpaddor, valar och hajar som når kusten, får veterinärvård så att de återhämtar sig och därefter återinförs i sin naturliga miljö.

När det gäller havssköldpaddor så görs omfattande veterinärskontroll och diagnostiska tester. När diagnosen är fastställd stannar havssköldpaddorna kvar på Palma Aquarium och får mat, vård och medicin tills de återhämtar sig helt, innan de släpps ut i havet igen.

Här kan du se när havsköldpaddan Sal blir frisläppt, OCEMIB-projektet som stöds av ministeriets “Biodiversity Foundation” .

 

Förra året hittades 76 havssköldpaddor, 32 av dem hittades döda vid kusten och 44 togs till återhämtningscentret. Av dessa 44 dog två stycken kort tid efter att de hittats. De andra återhämtade sig och har släppts ut i havet igen. För närvarande finns åtta havsköldpaddor på räddningscentret i Palma Aquarium.

VAD GÖR MAN om man hittar en skadad havssköldpadda, val eller en haj?

  • Ring 112 direkt!
  • Rör ALDRIG djuret!
  • Försök ALDRIG avlägsna, fisknät, krokar el. dyl. från djuret, det kan ge ödesdigra konsekvenser, stora infektioner och t.o.m. döda djuret.
  • Om det är en havssköldpadda och väldigt varmt, så bör den få skugga UTAN att flyttas. Använd t.ex. ett parasoll eller en våt handduk men täck ALDRIG över dess huvud eller svans då det är där de andas.
  • Om en havssköldpadda hittas till havs ring 112. Saknas mobiltäckning ta med den ombord, om det är möjligt, och åk till närmaste hamn. Håll havssköldpaddan alltid i skalet, aldrig i dess simfötter eller hals. Var försiktig, de är vilda djur och kan bitas.
  • Fundera på ett namn till havssköldpaddan, det är du som hittar havssköldpaddan som också ger den sitt namn.

På räddningscentret arbetar 5 tekniker och ca 40 volontärer. Sedan 2019 arbetar svenska konstnären Vincent Persson Tejos som volontär, läs mer om Vincent i relaterade artiklar nedan.

Stiftelsen söker alltid nya volontärer. Om du är intresserad och över 18 år så skicka in ditt CV. Ingen erfarenhet krävs och utbildning sker på plats: conservacion@palmaaquarium.com

Donationer mottages tacksamt då det är stor del av stiftelsens finansiering. Om du har möjlighet att hjälpa som privatperson eller företag använd nedanstående konto:

Fondación Palma Aquarium – Para la protección del medioambiente.

C/Manuela de los Herreros i Sorá, 21 – 07610 Palma de Mallorca

CIF: G 57940587

Número de registro: 100000000587 del registre unic de Fundacion de la caib.

Banca March ES58 0061 0005 7901 3244 0112

Som bevis på din donation kommer du erhålla ett certifikat från stiftelsen.

Foto: Mallorca Nyheter, Palma Aquarium

Film: Foundation Palma Aquarium

Missa inga nyheter!

Prenumerera på vårt veckovisa, kostnadsfria nyhetsbrev HÄR.

Relaterade artiklar

Svensk konst och Palma Aquarium

I havet – Påfågelsgirellan

I havet – Skriftabborren

 

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Kris på Balearernas larmcentral 112

Enligt CGT-facket står Balearernas 112-larmcentral inför en allvarlig situation med anledning av nedskärningar i bemanning och försämring av arbetsförhållanden. Centret, som är en nödvändig tjänst, är drabbad av ständiga nedskärningar

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).