Stadsdelar i Palma

Idag befinner vi oss i stadsdelen Jaume III, som börjar vid Paseo Mallorca och La via de Jaime III. Stadsdelen benämns ofta som den lyxiga centrala delen av Palma. Sedan början av 1900-talet började moderniseringen i bland annat de gamla arabiska kvarteren, som funnits sedan medeltiden. I början av 1940-talet då byggnadsplanen Alomar, med namn efter Gabriel Alomar, trädde i kraft skedde det stora förändringar i området, vilket innebar en helt annan form på stadsdelen både vad det gäller gator, torg och byggnader.

Arkadbild (400x339)

Gabriel Alomar var humanist och mycket förtjust i den italienska renässansen. Tillsammans med arkitekten José Ferragut designades de ovan nämnda gatorna med de stora arkaderna med inspiration hämtad från Milano och Bologna. Dessa vackra arkader har sedan de byggdes varit intressanta gator för stor kommers med butiker, banker och många andra både mindre och större företag.

Många nya moderna bostäder har byggts sedan 60-talet i Jaume III. Det är mycket attraktivt att bo i denna del av Palma. Under 90-talet planterades många träd runt Bonaire och Barón de Santa Maria del Sepulcro. Då ändrade man även några trafikerade gator till gågator. Idag finns här 1200 bostäder. De flesta är flerfamiljshus, men bakom El Corte Inglés finns framförallt äldre enfamiljshus med vackra fasader i olika färger och flera med vackra burspråk. Burspråk var vanligt vid medeltiden, renässansen och på 1800-talet.

Det finns nästan 700 registrerade företag i stadsdelen. Några exempel;
72 advokatkontor, 41 inom hälsosektorn, 113 butiker som säljer allt du kan tänka dig av produkter. Den stora varuhuskedjan El Corte Inglés, som sedan starten 1940 fortfarande är familjeägd, erbjuder det mesta och lite till! Även om varuhuset, som ligger på La via de Jaime III, är det mindre av de två som finns i Palma. Att shoppa loss i denna stadsdel är inga som helst problem. 175 företag är inom sektorer som finansiering, försäkringar, fastighetsmäklare och serviceföretag för företagare. Det finns också några hotell, flera restauranger, barer och caféer.

EtnoCafe-Arkad (400x315)

I Jaume III bor 2692 personer varav 480 är utlänningar, 283 av dem är EU-medborgare, 141 latinamerikaner, 24 asiater, 16 afrikaner och 16 från övriga Europa. Stadsdelen är känd för sin höga standard. Bland de boende har 37,4 % universitetsexamen, vilket är nästan tre gånger så mycket som genomsnittet i Palma.

De flesta som någon gång besökt Palma har säkert varit i denna stadsdel. Och säkert även handlat något! Om inte, så är det på tiden att göra det vid nästa Palmabesök.

Gabriel Alomar föddes i Palma. Han var journalist, poet och essäist.

Mallorca Nyheter kommer tillbaka med fler stadsdelar var fjortonde dag.
På återläsande!

foto: Marie Skantz

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

El Terrenos nya boutique hotell

Att det just nu pågår stora förändringar i området El Terreno i Palma är nog något som inte undgått de flesta som bor i öns huvudstad. Stadsdelen som ligger inbakad

Läs mer »

Månadens mallorkinska vin

SES ROTES ROSÉ 2021 Innan de verkliga sommarkänslorna övergår i mer höstlika är det läge att prova Ses Rotes Rosé 2021. En blend på Callet- och Pinot Noirdruvorna. Ses Rotes

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).