Stadsdelar i Palma

Då är det dags igen och denna gång förflyttar vi oss till stadsdelen Son Armadams, mellan Santa Catalina och El Terreno. I början av 1900-talet togs de första spadtagen för att bygga bostäder här. Och det handlar närmare bestämt om det område som avgränsas av gatorna Fray Junípero Serra, Marqués de la Sènia och Gabriel Roca. Namnet på området kommer från den medeltida borgen som heter Son Armadams, vilken fortfarande finns kvar.

När Paseo Maritimo började byggas i slutet av 1950-talet ändrades förutsättningarna radikalt för stadsdelen. Nu kunde man även bygga hotell, barer och dansställen vid Medelhavets rand. Områden med denna förmån kunde snabbt nå en internationell publik, som fick upp ögonen för Palma och Mallorca. Sol och bad på dagarna och nattlivets frestelser övriga tider på dygnet. Intresset för att bo i Son Armadams ökade markant. Villor, parhus och radhus och mindre bostadshus ökade i takt med antalet turister som besökte Palma.

Flera spanjorer från fastlandet skaffade bostäder i Son Armadams. Nobelpristagaren i litteratur Camilo José Cela var en av dem. Han startade 1956 även den litterära månadstidskriften Papeles de Son Armadans. Under 24 år gavs det ut 276 nummer, 40000 sidor, där hela 1070 av de mest berömda författarna från den spanska kulturscenen bidrog med material.
Armadans-1-bil (400x303)
Idag finns här 3551 bostäder. Från högre bostadshus till stora villor med trädgårdar, moderna flerfamiljshus och radhus. 8089 personer bor i området varav drygt 30 procent är födda utomlands. Majoriteten av dem är EU-medborgare, 929 latinamerikaner, 321 asiater, 104 afrikaner och 83 från övriga Europa. Hela 1483 hem bebos av ensamstående varav 30 procent är äldre personer, 968 är utlänningar där 469 är européer. Hela 30 procent i stadsdelen är universitetsutbildade, vilket är mer än två gånger genomsnittet i Palma.

Det finns 733 företag registrerade. Så många som 561 inom servicesektorn, 144 restauranger, barer och caféer, 14 inom grossistverksamhet, 143 inom finansiering, försäkringar och fastighetsmäkleri, 85 professionella tjänsteföretag varav 22 inom hälsosektorn. Detta kan säkert förklaras med att universitetssjukhuset Son Dureta ligger i närheten.
Ta gärna en promenad i Son Armadams, även kallad ”den gröna oasen!”
Mallorca Nyheter kommer tillbaka med fler stadsdelar var fjortonde dag.
På återläsande!
foto: Marie Skantz

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Inlandsturismen på Mallorca ökar

Antalet turister som söker sig utanför de vanliga turistområdena har dubblerats mellan 2015 och 2021. Det handlar om besökare som övernattar på mindre orter långt från badstränderna på Mallorca. I

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).