Spanska valet – Partido Popular fick flest röster men kan de bilda regering?

I söndags den 23 juli hölls det allmänna valet i Spanien. Ett val som Pedro Sánchez utlyste den 29 maj efter det valbakslag som hans parti, socialistiska PSOE, drabbades av i de regionala och kommunala valen som hölls den 28 maj.*

Trots det borgerliga Partido Populars framgång i söndagens val får högersidan ingen majoritet. Det tilltänkta stödpartiet, högerpopulistiska Vox, backar nämligen kraftigt. Samtidigt gör socialistiska PSOE ett oväntat starkt val.

Partido Popular fick 136 mandat mot PSOE:s 122. Inget av partierna får egen majoritet. Det krävs nämligen 176 mandat av de totalt 350 för att få majoritet. Partido Popular som spåddes vinna valet kan inte bilda majoritetsregering med Vox, som fick 33 mandat,  då de tillsammans endast har 169 mandat. De kommande regeringsförhandlingarna väntas därmed bli mycket svåra.

Om vi ser på hur invånarna röstade på Balearerna så var även här Partido Popular det vinnande partiet med 35,64%, PSOE fick 30,14%, vänsteralliansen Sumar Més 16,57% och Vox 15,21%. Partido Popular och PSOE får därmed 3 suppleanter var i kongressen i Madrid, Vox och Sumar Més får en suppleant vardera.

*Sedan general Francisco Francos död 1975 har kungadömet Spanien utvecklats från en centralstyrd diktatur till en demokrati med relativt omfattande självstyre för landets regioner. Regionerna har successivt fått mer att säga till om, men graden av självstyre varierar. Numera har alla regioner parlament, regering och regionpresident jämte egen förvaltning och högsta domstol. Centralregeringen ansvarar normalt för bland annat försvars- och utrikespolitik, utrikeshandel, rättsväsen, fiske samt sjö- och flygtransporter, regionerna för sådant som hälsa, utbildning, bostadspolitik samt social- och äldreomsorg.

Parlamentet, las cortes, har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset). Kongressen ska ha minst 300 och högst 400 ledamöter; antalet beror på befolkningens storlek. Sedan 2008 är antalet 350. Ledamöterna väljs för fyra år i allmänna val enligt proportionell metod. Var och en av de 50 provinserna utgör en valkrets, hur många mandat som fördelas beror på hur många som bor i provinsen.  Ett parti måste få minst tre procent av rösterna i valkretsen för att ta plats i kongressen. Valsystemet gynnar små provinser, de stora nationella partierna samt partier som är starka i en region.

Senaten består av 266 senatorer som sitter en mandatperiod på fyra år. 208 av senatorerna väljs direkt i samband med kongressvalen och 58 utses av regionparlamenten i förhållande till invånarantalet i respektive region.

Regeringen bildas genom att kongressen, formellt på inrådan av kungen, utser premiärministern. Denne väljer därefter övriga ministrar, vilka sedan formellt tillsätts av kungen. Rösträttsåldern är 18 år.

Källor: Diario de Mallorca, Ultima Hora, UI:s landguide

Bild: Depositphotos

 

Relaterade Nyheter

Ny president på Balearerna

Ny högerregering på Balearerna

Val 2023: Oppositionspartiet vill inte begränsa utlänningars fastighetsköp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Med barn och ungdomar på Mallorca

Det finns hur mycket roligt som helst att göra när man ledsnat på sol och bad. Mallorcapodden tipsar alla barn, ungdomar och barnsliga vuxna om aktiviteter inomhus, utomhus, kultur, äventyr,

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).