Palma, Calvià och Ibiza inför lågutsläppszoner för bilar

Under 2023 kommer Spanien införa lågutsläppszoner, LEZ (Low Emissions Zone). Städer med mer än 50.000 invånare som överskrider en viss föroreningsnivå – som Palma, Calvià och Ibiza på Balearerna – kommer behöva begränsa trafiken och enbart tillåta fordon med miljömärkningen DGT*. Övriga fordon, exempelvis fordon som är mer än 20 år gamla eller äldre, kommer att förbjudas att köra i dessa zoner.

Enligt en studie av Sumauto cirkulerar ca 300.000 fordon i dessa tre städer. Av dessa har 100.000 bilar ingen miljömärkning, och kommer därmed inte få köra i dessa zoner. På Balearerna sägs denna förordning träda i kraft under 2023.

Ibiza kommer drabbas mest av restriktionerna där 38,5 procent av deras bilflotta är äldre än 20 år. Sedan kommer Palma med 35,9 procent och Calviá med 33,5 procent. I antal har Ibiza 11.733 fordon som är över 20 år, medan Palma har 86.794 och Calvià 12.943.

På nationell nivå kommer LEZ att påverka 149 spanska kommuner där mer än 25 miljoner människor bor och där det finns mer än 11 miljoner fordon. Av dessa fordon är 32 procent mer än två decennier gamla och saknar därmed miljömärkning.

”Vi är på väg mot ett diskriminerande där rörligheten begränsas för den del av befolkningen med färre resurser och kapacitet att anpassa sig. Det kommer vara miljömärkta fordon i stora städer och gamla, osäkra fordon som släpper ut mängder av föroreningar i de små städerna och på landsbygden”, säger Ignacio García Rojí, talesman för Sumauto.

*Det finns fyra miljömärkningar DGT som tillåter full cirkulation i dessa zoner:

1. NOLLUTSLÄPP (BLÅ): De mest effektiva fordonen.  Batterielektrisk (BEV), elektrisk räckvidd med utökad räckvidd (REEV), plug-in hybrid elektrisk (PHEV) med en räckvidd på 40 km eller bränslecellsfordon.

2. ECO (GRÖNT OCH BLÅTT): Mestadels hybridfordon, gas eller båda. Plug-in elfordon med en räckvidd på mindre än 40 km, icke-plug-in hybrider (HEV), fordon som drivs med naturgas och gas (CNG och LNG) eller flytande petroleumgas (LPG). De måste uppfylla kriterierna för etikett C.

3. C (GRÖN): Förbränningsfordon som uppfyller de senaste euroutsläppen. Bensinbilar och lätta lastbilar som registrerats från januari 2006 och diesel från september 2015 kommer att ha rätt till denna märkning. Fordon med mer än 8 platser och både bensin och diesel, registrerade från 2014.

4. B (GUL): Förbränningsmotorfordon som, även om de inte uppfyller de senaste specifikationerna för EURO-utsläpp, gör det med tidigare. Bensinbilar och lätta lastbilar som registrerats från den 1 januari 2001. Diesel från och med 2006. Fordon med mer än 8 platser både bensin och diesel, registrerade från 2006.

Källa: Mallorca Diario

Foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Nils ger dig toppkvalité på vattnet

DEIAX-AQUOS® grundades 2012 av Nils och är ett företag specialiserat på vattenrening och vattenbehandling, döpt efter Nils favoritby Deija och vatten på latin. Nils är halvt mallorkan och halvt svensk och hans

Läs mer »

De fem bästa butikerna på Mallorca

Enligt Lonely Planet guiden, den mest respekterade i världen för resenärer, finns de fem bästa butikerna på Mallorca i Palma och kännetecknas av sin förmåga att erbjuda unika föremål och

Läs mer »

Mandelträd och mycket mer

Mallorcapoddens avsnitt den här veckan: Vi älskar mandelblommorna och mandelträden men Mallorca har många andra spännande träd. Vi kan inte låta bli att namedroppa johannesbrödsträd och mata och så berättar

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).