Temperaturen i Medelhavet spås öka än mer

Medelhavet värms upp snabbare än resten av planeten och prognoser för detta århundrade pekar på en avsevärd temperaturökning. Detta med en tydlig inverkan på vattenresurserna och medborgarnas hälsa.

Det här är de prognoser som Barcelona Supercomputing Center (BSC) arbetar med inom ramen för rapporten “Lancet Countdown on Health and Climate Change*”. De publicerade uppgifterna är resultatet av samarbetet mellan 120 experter som analyserat utvecklingen av klimatförändringar och påverkan på hälsan.

Rapporten som är inriktat på Europa visar på alarmerande ökningar av hälsorisker som länder på kontinenten redan nu upplever genom ökning av:

  • extrema väder- och klimathändelser
  • ökad risk för överföring av infektionssjukdomar
  • värmerelaterade sjukdomar
  • dödsfall till följd av luftföroreningar

Enligt rapporten ökade exponeringen för värmeböljor under perioden 2000-2009 jämfört med 2010-2019 med i genomsnitt hela 57%, och med ökningar i vissa områden på mer än 250%. Värmerelaterad dödlighet har ökat med 15 dödsfall per en miljon invånare och år och decennium under perioden 2000-2020.

Ett annat stort problem är vatten: 55 % av EU:s regioner har drabbats av extrem sommartorka under åren 2011-2020. Torka, översvämningar och andra extrema händelser orsakade rekordförluster 2021 och uppgick till nästan 48 miljarder euro enligt “Lancet-rapporten”.

Prognoser för temperaturerna i Spanien och Medelhavet fram till år 2100 tyder på att de kan stiga mellan 2 grader och i värsta fall upp till 8 grader. Oroande är också att värmeböljor och höga temperaturer kommer att bli allt vanligare, vilket kommer att påverka hälsan hos människor i bland annat Spanien, det europeiska landet med den högsta förväntade livslängden och med en mycket gammal befolkning. Medelhavet är ett av de områden på planeten som kommer att drabbas mest av effekterna av klimatförändringar och som redan nu är synliga, med en av de varmaste oktobermånaderna i historien.

Temperaturökningen ökar dessutom överföringen av infektionssjukdomar. Exempelvis så ökade överföringen av denguefeber med 30% det senaste decenniet jämfört med 50-talet. Risken för utbrott av det sk West Nile-viruset ökade med 149% i södra Europa perioden 1986-2020 jämfört med perioden 1951-1986.

*Lancet Countdown-rapporten samordnas av BSC, National Supercomputing Center (CNS) och ISGlobal, ett centrum som stöds av la Caixa Foundation.

Källa:Ultima Hora

Bild: Pixabay

Missa inga nyheter!
Prenumerera på vårt veckovisa, kostnadsfria nyhetsbrev HÄR
Relaterade artiklar

Medelhavet utanför Mallorca för varmt

 

Medelhavet står för 7% av plastföroreningarna

Risk för tsunami i Medelhavet innan år 2030

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Uber sänker sina priser

Uber, det amerikanska taxiföretaget, har varit på Mallorca sedan i juni och lanserar nu tjänsten Uber X med mindre fordon och lägre priser. Den nya tjänsten kommer prismässigt konkurrera direkt

Läs mer »

Ombyggnaden av Paseo Marítimo försenad

Under ett möte i Palmas hamn i förra veckan informerade Balearernas hamnmyndighet (APB) och Palmas kommunfullmäktige att projektet med ombyggnaden av Passeig Marítimo går framåt men nya beslut har uppkommit

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).