Lorenzos jul – mer mat

spädgris Mallorca

Lorenzo Garcia är född på Mallorca och har bott i Stockholm under snart 50 år. Kallas mallorkinsk i Sverige och ”es suec” (el sueco) på Mallorca.

”Escaldums” (gryta) av kalkon och eller spädgris var huvudrätten. Alltså, i Palma äts kalkonrätter på julafton, i byarna i Part Forana är det spädgris.

Efter det kom ”turrones” och ”polvorones de Navidad”. Man brukar dricka cava och viner till dessa rätter. Vad ska veganer äta vid julafton? Vet inte, veganer och julafton på Mallorca är nästan 100% inkompatibla.

Kalkonrätter är inte så sofistikerade. En kalkon fylld med antingen med torkade frukter eller färska frukter (mest äpplen). Men vanligast var ”Escaldums de Nadal” eller kalkon i bitar med lite av varje. Från ”patató” (små potatisar från Sa Pobla, motsvarighet till årets första svenska potatisar), dadlar, plommon, tomater och väl hackad sobrasada. En överraskning med tanke på ingredienserna. Escaldums är faktiskt mycket god.

Spädgris var en rätt som förekom mest i landsbygden vid julen. Citroner, salt, peppar, lagerblad, lite vitlök, hela grisen inlindad i ister och i en ugn med låga temperaturer. Det brukade ta 24 timmar att laga en spädgris till julen. Någon sorts slow cooking!

Bon Nadal!

Lorenzo

Senaste nyheter

Sant Elm

Mallorca – Världens bästa resmål

Mallorca har utsetts till världens bästa resmål 2022 av TripAdvisor och toppar rankningen för ”trendiga destinationer” i Travellers Choice Awards och slår andra heta resmål som Tulum i Mexico och

Läs mer »

Föddes Columbus på Mallorca?

Columbus upptäckte Amerika den 12 oktober 1492 men var denne upptäcktsresande föddes är fortfarande oklart. Historikern och forskaren Gabriel Verd har forskat kring detta i nästan 40 år och dessutom

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).