Läsvärda böcker om Mallorca

Mallorca Kultur och livsglädje (Ute Edda Hammer m fl. Könemanns förlag, 1999) Om Mallorcas historia, beskrivning över olika byar och traditioner. En tjock bok med många vackra bilder som man inte tar med sig utan använder att slå upp i innan man åker runt på ön.

Samma förlag har gett ut Culinaria España (1998) som är en stor bok om mat med beskrivning av traditioner, råvaror och hur man gör praktiskt med många recept. Indelad efter Spaniens olika regioner med en egen avdelning för Balearerna. Både vackra och pedagogiska bilder på klassiska spanska rätter. Man kan slå upp bilder på fiskar, skaldjur, ostar och frukter och sedan läsa hur dessa används i matlagningen. Man kan lära sig vilka bakverk som skall ätas vid vilken högtid. En halvsida fylls med de olika vattensorterna på flaska som finns och dess ursprung.

Ica-förlaget har gett ut en väsentligt tunnare kokbok, Med smak av Spanien (2005). Den innehåller enkla recept på klassiska rätter från hela landet. Ett fyrtiotal recept blandat med bilder på mat och miljö samt både spanskt och svenskt register.

Viva Mallorca! EN HÖST PÅ MALLORCA är skriven av Peter Kerr (2004), utgiven i pocket av Damm förlag. Den handlar om familjen Kerrs fruktodling på Mallorca. Boken är en fristående fortsättning på en tidigare bok av samma författare: Snöbollar och apelsiner.

Historien om Spanien (Herman Lindqvist, Bra Böcker 1991) Lättläst om det förflutna med mycket bilder. Han börjar sin berättelse på 700-talet och slutar med Francos död 1975. Boken kan läsas från pärm till pärm för att få en helhetsbild. Därefter kan man läsa om ett kapitel som är aktuellt för tillfället, tex Vikingarna kommer till Andalusien, plundrar Sevilla, säljer slavar och tillverkar ost.

Också klassikern George Sands En vinter på Mallorca. Sand ville sprida kunskap om den vackra ön som hade alla förutsättningar för att hon och Chopin skall få ett gott liv om det inte var för den förskräckliga befolkningen! En välskriven tunn liten bok från 1839 med många dråpliga formuleringar av en spännande författare. George Sand var pseudonym för Aurore Dudevant (1804-1876). En av dåtidens mest radikala feminister. Hon tog sina barn, och lämnade man och hem 1835, för att bli författare.

Några av ovanstående böcker och många andra finns att låna i biblioteket (sponsrat av SWEA) hos Optica La Ronda på C/ Andrea Doria 9 i Palma. Andra förslag på läsvärda böcker tas gärna emot till redaktionen.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Cala Mayor

Medelhavet utanför Mallorca för varmt

Väderexperterna är oroade över den alldeles för höga temperaturen i Medelhavet utanför Mallorca. Vattentemperaturen är fem grader varmare än normalt i juni enligt experter från väderbyrån AEMET. Värmeböljorna som redan

Läs mer »
Sant Elm

Mallorca – Världens bästa resmål

Mallorca har utsetts till världens bästa resmål 2022 av TripAdvisor och toppar rankningen för ”trendiga destinationer” i Travellers Choice Awards och slår andra heta resmål som Tulum i Mexico och

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).