Kan du förtydliga varför testamenten bör förvaras där arvingen bor?

Vi förstod inte helt hur man ska tänka rörande testamenten utomlands och varför det ska förvaras där arvingen bor? Kan du förklara närmare?
Med vänliga hälsningar
Sabina och Hans

Hej,
Tack för er fråga och det kan jag definitivt. Det är ju nämligen så att det finns många lager av juridik och hur man praktiskt går tillväga för att nå sina mål.

Den situation som uppkommer är då den frånfallna har medborgarskap i ett eller fler länder och därtill inte bor i landet där hen är medborgare eller om hen har tillgångar i ett annat land. Alltså, en svensk i Spanien. Juridiskt så har vi sedan tidigare konstaterat att man bör ha ett testamente (svenskt eller spanskt) och att detta behöver komma fram så att det kan användas.

Jag tänkte komma in på hur man går tillväga då man handlägger ett utländskt dödsbo eller då den frånfallne har flera medborgarskap. Denna förklaring kan belysa varför och vart i processen testamentet kommer in och varför det ska förvaras på en bra plats.

Det första som sker efter frånfället är att avgöra om vi ska använda svenska eller spanska regler. Det är arvingarna som initierar denna process genom att ta kontakt med en jurist eller advokat. Ifall man utgår ifrån huvudregeln så är det ärvdabalken i det land man har sin hemvist som ska användas. I samband med detta brukar man även informera det andra landets ambassad om frånfället. Detta är faktiskt något som man bör göra men som de flesta inte gör.  Detta för att få tillstånd en förändring i det andra landets folkbokföringen i likhet med den svenska. Utan att förändringen sker så ger det inget utslag hos exempelvis Notarien eller Dokumentbevakningen. Nu gör inte de flesta detta vilket betyder att det kan dröja flera år mellan att frånfället, bouppteckningen och arvskiftet är genomfört innan det andra landets system kickar igång med medföljande upptäckt av testamente.

Ett svenskt testamente innehåller vanligtvis namn och personnummer på arvingarna. Det är mycket enkelt eftersom vi i Sverige vet exakt hur vi ska använda dessa uppgifter. Denna information brukar vi använda i Sverige men i andra länder fyller man i andra uppgifter. Därtill så behöver man komma ihåg att advokater i Spanien har generellt inte koll på hur man slår i andra länders register, vice versa för svenska jurister och advokater. Det vill säga, i vilket register ska man leta i Spanien för att finna en person? Denna frågar ställer vi svenskar oss men den kan likaså ställas motsatsvis för en spanjor. I vilket register ska man slå i i Sverige för att hitta en person? Vi kan likaså ställa den frågan om Frankrike, USA, Thailand etcetera. Detta innebär att det blir en fördröjning från att testamentet är upptäckt på begravningsbyrån eller hos Notarien till att arvingarna får reda på att testamentet existerar. Risken med detta är att allt kan redan vara klart när man väl finner testamentet. Därtill är det bra om man förvarar testamentet i det system som arvingarna lever och bor i. Det vill säga, är arvingar bosatta i Sverige så ska testamentet förvaras i Sverige. Är arvingar bosatta utomlands, i exempelvis Tyskland, så ska Notariesystemet användas och därför kan man lämna in testamentet i Spanien. Förklaringen till detta är att systemens syfte är att ge utslag och meddelande till arvingarna. Tar exempelvis tyskarna kontakt med en notarie i Tyskland så får de besked om testamentet, även om det är ett spanskt.

Det är också bra att vända sig till en jurist som har en praktisk förståelse för hur man handlägger dödsbon med tillgångar utomlands och dubbla medborgarskap för att säkerställa att testamentet upptäcks och kan användas i tid.

Jag hoppas att mitt svar kunnat vägleda dig.

Har du fler frågor är du välkommen att mejla mig igen på: [email protected].

Fler frågor och svar hittar du HÄR

Annonser

Senaste nyheter

NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till [email protected]
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till [email protected]
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till [email protected]
(Glöm inte att titta i din skräppost).