Jobben kommer

Ingen annan region i Spanien kan visa upp en lika snabb minskning av arbetslösheten som Balearerna.

Knappt 40 000 saknar nu ett jobb att gå till. Det betyder en arbetslöshet strax under 17 procent. För hela Spanien är motsvarande siffra knappt 19 procent.

De fyra senaste åren har ekonomin frisknat till och 2,3 miljoner jobb har skapats.

Och regeringen är fortsatt positiv – 2020 ska arbetslösheten i Spanien ha pressats ner till 11 procent. En i och för sig hög siffra, men långt från de 27 procent som gällde under de värsta krisåren.

Turism och service leder marschen bort från arbetslöshet och utanförskap. Sjuttiofem procent av alla nya jobb i juni återfinns i dessa branscher. Gäller för hela Spanien.

Turismen är självklart central även för Balearernas del och en positiv överraskning är byggindustrin, som ökat med 5000 personer på ett år.

Däremot står detaljhandeln och stampar trots turistinvasionen på öarna.

Så det skrivs rekordmånga anställningskontrakt. Tyvärr är alldeles för få tillsvidarejobb. I juni var över 90 procent av alla nya arbeten i Spanien temporära. En ordning landet fått hård kritik för både av EU och OECD.

Senaste nyheter

Brist på personal inom turism

Den kommande säsongen förväntas slå turistrekord och Mallorca har svårigheter att hitta säsongsarbetare. Redan i april larmade Eugenia Cusí, RBC Mallorca, Restaurangföreningen, att många arbetare lämnat ön. Pandemin fick säsongsarbetare

Läs mer »
Cala Mayor

Fler stränder får Wi-Fi i Palma

Palmas nätverk Smart Wi-Fi utökas i sommar. Ett nytt kontrakt har tecknats vilket innebär att stränderna i Cala Major, Ciutat Jardí, Can Pere Antoni och Cala Estáncia får tillgång till

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).