Favorit för spanskträning

När jag går förbi reklamen på parkeringen som skvallrar om att varm korv saluförs som perrito caliente och att det går att få en perrito caliente vegetariano också! Då säger jag perrito halvhögt för mig själv med ett rullande r-ljud.

Och det inte utan stolthet. För det är ett uttryck jag lärt mig under mina självstudier i spanska på det blå-gula IKEA varuhuset.

Väl innanför entrada fastnar jag vid en skylt med rubriken ”Bienvenido a Småland”. Att jag kunnat missa den under mina tidigare språkspaningar på IKEA i Palma!

Texten om ”un lugar mágico en el que divertirse” kastar mig rätt in i en djup småländsk granskog med mossbelupna stenbumlingar och lingonris. Där hör du, erkänn äntligen att det inte finns någon plats på jorden som går upp mot Småland, myser min inneboende småländska.

Nåväl, på Mallorca skiner solen jämt och man slipper vargavintern. Jag försöker skaka av mig den längtan som omedelbart väcks inom mig till en – mycket riktigt – magisk plats där mina djupaste rötter finns kvar trots flera andra stationer i livet.

Läser vidare på skylten utanför bollhavet Småland: ”lo siento por los adultos … pero es solo para niños”. Sicken otur att jag har alldeles för många gråa hårstrån på huvudet för att gå in som barn fast jag är relativt kort i rocken. Bara att gilla läget och gå och leka på någon annan avdelning istället.

Leka in fler spanska glosor alltså. Inte hoppa i sängarna, bara försiktigt provligga en IKEA-cama och med slutna ögon repetera uppsnappade uttryck. Var det librería bokhylla hette på spanska? Jag far upp ur sängen och tar omvägen om Billyhyllorna för att kolla upp det även om det börjar bli knappt om tiden. Jag ska ju strax på en spansklektion inne i stan. Och på väg ut i solskenet måste jag hinna köpa en perrito caliente vegetariano.

text och bild: Therese Bernhardt

Therese är översättare, läromedelsförfattare och svensklärare med rötter i Småland, bopålar i nordtyska Stormarn och ett hjärta som klappar lite extra för Mallorca. Här hittar du mer info eller här

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Överetablering av fastighetsmäklare på Mallorca

Fastighetssektorn på Mallorca har genomgått en betydande förändring, med en märkbar ökning av nya fastighetsmäklarkontor, särskilt utländska och lyxiga, enligt José Miguel Artienda, ordförande för API-föreningen för fastighetsmäklare. Hans Lenz

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).