Agustin Baudes är chef för Instituto Balear de la Familia, en organisation som vill lyfta frågor som rör familjen. Det handlar om att vara en röst för familjernas trygghet och sociala rättigheter inför politiker och andra beslutsfattare.
Baudes har i en uppmärksammad rapport tillsammans med Instituto Balear de Estudios Sociales (IBES) pekat på de stora förändringar som skett i familjernas situation på Balearerna de senaste decennierna. Och vilka konsekvenserna är.
Första barnet kommer när mamman hunnit passera de trettio. Gifter sig gör man allt senare i livet – kvinnan har fyllt 32 år och mannen 34. Det blir färre barn i varje familj.
Skilsmässorna ökar. Nu slutar hälften av alla äktenskap med att man går skilda vägar. Det är en fördubbling sedan år 2000.
Idag är hälften av alla mammor på Balearerna ensamstående. Även detta en fördubbling sedan millenniumskiftet. Bara Kanarieöarna har en högre andel singelmammor.
Senare familjebildning, färre barn i familjen, skilsmässor och ofta pressad ekonomi gör att befolkningen växer långsammare sedan 2009.
Samtidigt lever öarnas befolkning allt längre. Konsekvensen blir att färre ska försörja fler.
Så medan politikerna vill strypa antalet tillfälliga besökare – turisterna – behöver de stimulera att de bofasta blir fler.