Vackra pärlor har i alla tider fascinerat människan. Redan 2300 f kr prydde sig kinesiska kungligheter med pärlor liksom de rikaste i forntida Egypten och Romarriket. Audry Hepburn och Coco Chanel smyckade sig med pärlor och numer bär stjärnor som Pharrell Williams en pärlcollier. Mallorcapärlan gör inte anspråk på att vara en äkta pärla. Den är ett vackert hantverk i sig själv.
En äkta pärla bildas när ett främmande föremål tar sig in i musslan som då kapslar in det i flera lager vilka bildar en skimrande pärla. För att få fatt på pärlan måste dykare ofta ta sig mer än 20 meter under havsytan. Av den anledningen är pärlor dyra och eftertraktade än i dag.
Den begränsade tillgången och det höga priset lockade i slutet av 1800-talet en tysk ingenjör att försöka skapa en helt konstgjord pärla med samma lyster som en äkta. Han lyckades och flyttade, med patentet i bagaget, till Mallorca.
Dagens tillverkning av Mallorcapärlor ser i stort sett ut som för 100 år sedan förutom att man i processen tar hjälp av maskiner för att få upp volymen.
Öns största tillverkare, Majorica, visar inte längre tillverkningen men på Orquídea är vi välkomna att se hur det går till i dag och gick till för 70 år sedan när familjeföretaget startades.
En glasstav värms upp med hjälp av en låga och smälts ner till små glaspärlor på en spänd tråd. Glaspärlorna lossas från tråden och sorteras efter storlek. Pärlan sätts på en liten träpinne som i sin tur sitter på en bräda tillsammans med ett 20-tal andra. Brädan doppas uppochner i en vätska som innehåller den hemliga blandningen som ger pärlan dess lyster.
Varje tillverkare har förstås sitt eget recept men en av de kända ingredienserna är fiskfjäll. Efter ett snabbt dopp sätts brädan med pärlorna på ett stort snurrande hjul för att torka. Där efter upprepas proceduren upp till 40 gånger och pärlan får ett vackert skimmer. Med en oregelbunden glaskärna och pigmenterad vätska kan pärlor skapas i olika färg och form. Pärlorna monteras sedan och blir till både klassiska pärlcollier och modernare smycken.
I dag är förstås processen inte lika manuell men likväl ett riktigt fint hantverk.
Du kan lära dig mer om Mallorcapärlan genom att lyssna på Mallorcapoddens avsnitt ”Den fantastiska Mallorcapärlan”.
Text och bild: Catharina Grundström, Mallorcapodden
English