Coronavirus – läget

Mallorca

Här har myndigheterna letat efter Covid-19 smitta på samtliga 44 äldreboenden. De har undersökt drygt 3 600 äldre. Och konstaterat 409 smittade, dvs 11%. Totalt sett har smittan på äldreboende sjunkit med 59% sedan mitten av september, nu finns det 102 aktivt smittade.

Balearerna 

Ordförande i parlamentet Francina Armengol sa i veckan att situationen på Balearerna har blivit bättre sedan mitten på september, men är långt ifrån bra. Då fanns 356 smittade per 100 000 invånare registrerade under den senaste 14 dagarna. Idag är siffran 121/100 000 invånare.

Per den 7 oktober fanns på Balearerna 185 patienter inlagda för coronarelaterad vård på sjukhus (minus 44 sedan förra veckan) varav 43 för intensivvård.

Under veckan har ytterligare 13 personer avlidit med Covid-19. Totalt är det 320 dödsfall på öarna.

Den senaste veckan (1 – 7 oktober) har drygt 900 nya smittade fall hittats. Totalt har cirka 15 000 drabbats av coronaviruset sedan utbrottet i började av februari 2020.

Spanien och Madrid    

Under veckan rapporterade Spaniens hälsomyndighet att antalet bekräftade smittade i landet överstiger 820 000, flest i EU. Man hittar cirka 10 000 nya smittade varje dag.

Hårdast drabbat är Madrid med cirka en tredjedel av alla fall. Omkring 4 miljoner människor har fått nya restriktioner som begränsar deras liv. Detta efter att premiärminister Sanchez (PSOE) hade grälat med ordförande i regionen Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP). Till sist har Spaniens parlament fattat beslut om begränsningar i regionen Madrid. Díaz Ayuso blev därmed tvingad att införa restriktioner hon inte gillade. Hon svarade med att överklaga parlamentets beslut till domstol. Per den 8 oktober kom domstolens utslag – parlamentets beslut att införa restriktioner var inte korrekt och gäller inte längre.

Bråket har lett till att 170 000 forskare och medicinsk personal protesterar. De kräver att besluten om restriktioner ska fattas på tillgängliga vetenskapliga fakta och att politiska strider ska upphöra.

Restriktioner

Vi har fått frågan om man kan åka från Mallorca om man skulle råka vara på ön under tiden nya restriktioner införs, tex utegångsförbud.

Svaret är: Du får lämna ön för en nödvändig resa – hör till det som kallas ”nödvändiga ärenden”. Jämförbart med att gå till jobbet, doktorn och skolan.

Uppdaterad 9 oktober kl 7.30

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Bli medlem på vingården Ses Rotes

Ses Rotes egendom sträcker sig längs Esporlesdalen och är över 250 år gammal. I slutet av 1960-talet vaknade godset till liv och blev till en festplats. Med en stor restaurang, diskotek

Läs mer »

Ökat behov av hjälpinsatser

Behovet av hjälpinsatser för att täcka människors grundläggande behov har exploderat på Balearerna. Efterfrågan på hjälp från Röda Korset har ökat med 64% på ett år, vilket sammanfaller med de

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).