Antal husockupationer har ökat på Balearerna

Balearerna har blivit ett av de spanska områden där husockupationerna ökar mest. Jorge Fe, chef för företaget Fuera Okupas, som etablerade sig på Balearerna 2022, rapporterar att husockupationerna ökade med hela 11 % under det fjärde kvartalet 2023. Palma och Ibiza, särskilt medelklassområdena och turistområden är de mest drabbade.

”De rikare områdena har färre husockupationer eftersom det inte finns några tomma lägenheter”, förklarar Fe. Husockupanterna identifierar tomma bostäder genom att undersöka mäklarnas hemsidor där både försäljnings- och uthyrningsbostäder listas. När de hittar en tom bostad, kan de på bara två minuter ta sig in med hjälp av enkla verktyg, som en sked.

Det finns flera typer av husockupationer, den vanligaste är när bostaden används som permanentbostad. Husockupanterna agerar som om huset vore deras eget: de reparerar, målar och installerar till och med fiberanslutningar. Vissa hyr ut rum, medan andra använder bostäderna för narkotikahandel och prostitution.

Fenomenet ’Inqui-squatter’, där personer börjar att betala hyran för att sedan sluta är oftast personer som förlorat sina jobb eller upplever en betydande inkomstminskning och därmed anses sårbara och kan därför inte vräkas enligt den nya bostadslagen. Detta blir allt vanligare enligt Fe. Sårbarhet, enligt nya bostadslagen, beviljas även om familjens sammanlagda inkomst inte överstiger vissa tröskelvärden.

En annan form av husockupation drivs av maffior, som ockuperar och sedan säljer bostäder för omkring 4 500 euro. Eftersom vräkningsprocessen kan ta upp till 2,5 år, är detta lönsamt för köparen som då undviker höga hyror. I Palma kan hyrorna vara så höga som 950 euro i månaden, vilket gör ockuperade bostäder attraktiva för dem som inte har råd med marknadshyror.

Fe förutspår att husockupationerna kommer att fortsätta öka på grund av bostadslagen som antagits av Pedro Sánchez regering. Företaget Fuera Okupas arbetar med att övertyga husockupanter att lämna fastigheten, och lyckas i 99 % av fallen, förutom när det gäller ’Inqui-squatters’ där framgångsfrekvensen sjunker till 80-82 %. Om övertygelse inte fungerar, övervakar de dörren dygnet runt för att förhindra återinträde. Deras tjänster kostar runt 2 500 euro och genomsnittstiden för att återge hemmet till ägaren är fem till sex veckor.

Källa: Ultima Hora

Bild: Deposit Photos

Missa inga nyheter!

Prenumerera på vårt veckovisa, kostnadsfria nyhetsbrev HÄR

Relaterade Nyheter

Husockupanter på Balearerna

Husockupant tog över villa i Son Vida

Här finns det flest illegala husockupationer

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Dagens demonstration i Palma

Regeringen uppmanar demonstranter att respektera invånare och turister på Mallorca under dagens demonstration i Palma. Regeringens talesman, Antoni Costa, har bett om ömsesidig respekt mellan de medborgare som deltar i

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).