Nit the Foc och Fiesta de Sant Joan 23-24 juni

Fiesta de Sant Joan börjar redan idag den 23 juni med Nit de Foc, Eldens Natt och firas natten till Sant Joan dagen den 24 juni. Fiesta de Sant Joan är en av årets största fester på Mallorca, ett skådespel av eld och ljus.

Fiestan är en minnesdag tillägnad Johannes Döparen som tillkännagav Jesus ankomst, även om den religiösa aspekten numera är mindre viktig men högtiden är en tid då många söker lycka genom olika ritualer. Här är några av de mest vanliga:

Hoppa över brasan

Det är traditionellt på San Juans natt att tända brasor, eftersom man tror att eld renar och ger energi. Att hoppa över brasor ett udda antal gånger, vanligtvis tre eller sju gånger, tror man ger lycka och skydd för det kommande året.

Bada i havet

Vatten, liksom eld, sägs ha renande egenskaper. Dessutom tror man att dyka i vågorna hjälper till att lämna det negativa bakom sig och ta emot positiva energier.

De sju vågorna och de sju mynten

Om du är nära havet är denna ritual för dig. Vid midnatt, med ryggen mot havet, kasta 7 mynt i vattnet samtidigt som du önskar dig något för varje mynt. Dyk sedan i och låt 7 vågor skölja över dig helt. Detta tros locka till överflöd och välstånd.

I många byar på ön firas det med musik, dans, konserter, eld- och ljusshower, fyrverkerier och brasor och grillning på stränderna.

Några av de mest kända platserna att fira på är Palma, Captepera, Alaró, Sóller, Alcudia och Mancor de la Vall. I Palma hålls firandet framför katedralen i Parc de Mar.

Festligheterna börjar redan under dagen den 23 juni med bland annat traditionell mat och dans. När solen går ner kommer demoner och djävlar ut på gatorna då blir det correfoc, eldlopp, där man i rörelse sprider fyrverkerier från handhållna pjäser. Ett spännande evenemang med många galna upptåg så glöm inte ta med dansskorna.

Ungefärliga tider i Parc de Mar, Palma den 23 juni

Kl 20.30 är det barncorrefoc (eldlopp) och fortsätter kl 21 med uppträdanden av folkmusik och dans med al-Mayurqa. Klockan 22.00 är det ytterligare en correfoc som kommer att äga rum, där sju grupper av demoner och tre elddjur kommer att delta och för att avsluta kvällen uppträder gruppen O-Erra kl. 23.45.

Den 24 juni Sant Joan dagen är en lokalhelg dag i Palma och många butiker stängda.

 

Foto: Thomas Gedminas

Källa: Ultima Hora

Missa inga nyheter!

Prenumerera på vårt veckovisa, kostnadsfria nyhetsbrev HÄR.

 

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Kris på Balearernas larmcentral 112

Enligt CGT-facket står Balearernas 112-larmcentral inför en allvarlig situation med anledning av nedskärningar i bemanning och försämring av arbetsförhållanden. Centret, som är en nödvändig tjänst, är drabbad av ständiga nedskärningar

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).