Lönerna har ökat med 7% och bostadspriser med 68,5%

På Balearerna har stigande bostadspriser och löneökningar inte gått hand i hand de senaste åren. Förra året, 2022, ökade priset per kvadratmeter med 13,8% och lönerna sjönk med 1,2%, enligt studien ”Förhållande mellan löner och köp av bostäder 2022” baserat på genomsnittspriserna på begagnade bostäder till salu av Fotocasa Real Estate Index och uppgifterna om genomsnittslönerna för arbetserbjudanden på InfoJobs-plattformen.

Om vi tittar på utvecklingen av löner och bostadspriser sedan 2012 ser vi att lönerna under dessa 10 år har ökat med 7% medan priset på bostäder till salu steg med 68,5%.

”Anledningen till att vi har upplevt en så stor ökning det senaste året är effekten av förändringen i penningpolitiken med räntehöjningen. Priset på begagnade bostäder förblev stabilt under första halvåret 2022 och ändrade sin resplan radikalt efter den skärpta tillgången på hypotekslån. Det är inte vanligt att bostäder presenterar sådana accelererade prisökningar på så kort tid. Men genom åren har bostadskostnaderna visat en uppåtgående trend sedan den ekonomiska återhämtningen 2014” förklarar María Matos, studierektor och talesman för Fotocasa.

”Under de senaste 10 åren har genomsnittslönen i Spanien ökat långsamt efter den ekonomiska lågkonjunkturen under perioden 2008-2013, liksom resten av Europeiska unionen. Vi är dock långt ifrån lönerna i exempelvis Tyskland och Frankrike.

Spanska arbetstagare har drabbats hårdast av förlusten av köpkraft, på grund av skillnaden på mer än 5 procentenheter mellan den genomsnittliga inflationen och den genomsnittliga löneökningen förra året. Med hänsyn till detta var det nödvändigt att höja lönerna för de lägsta avlönade och vi välkomnar det senaste avtalet mellan arbetsgivare och fackföreningar som rekommenderar ökningar av löneavtalen med minst 10% fram till 2025, med början med 4% i år” säger Mónica Pérez, chef för kommunikation och studier på InfoJobs.

Det samhälle som drabbades hårdast av lönesänkningen 2022 var Kanarieöarna, med 5,1%. Således har kanariska arbetare gått från att få en genomsnittslön på 23.082 euro/år 2021 till att få 21.897 euro/år 2022 (det vill säga 5,1% mindre). Till detta läggs att på Kanarieöarna ökade priset på bostäder med 10,9% jämfört med föregående år: det har gått från att betala 1.782 euro/m2 2021 till att betala 1.977 euro/m2 2022, det vill säga 10,9% mer.

 

Källor: Mallorca Diario och Economia de Mallorca

Bild: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Polisen använder drönare för brottsbekämpning

Polisen har tagit till två högprecisionsdrönare för att stärka brottsbekämpningen och öka säkerheten för medborgarna på Mallorca. Utrustade med avancerad zoom och värmekamera kan drönarna läsa registreringsskyltar och identifiera personer

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).