Lästips för dig som längtar

Böcker Mallorca

Det känns förstås tråkigt att ha hoppat över både höst-, vinter- och vårvistelsen på Mallorca första gången på 20 år, men, men…  Det kommer ljusare tider, första sprutan i armen!

Under tiden försöker jag underhålla mig med böcker som handlar om ön. Där skulle jag behöva lite tips!

Så skrev Maru Maajola till oss.

Sedan fick vi några lästips:

 ”Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca” av Anita Goldman. Vilken bok, intressant och bedrövligt om livet på 1600-talets Palma under inkvisitionen.

Birgitta Stenbergs ”Alla vilda” (självbiografisk) ger en bild på 50-talets ”konstnärsliv” och hennes eskapader på ön.

Mallorca Nyheter har tipsat om en hel del böcker – här kommer ett urval.

George Sands ”En vinter på Mallorca”. Sand ville sprida kunskap om den vackra ön som hade alla förutsättningar för att hon och Chopin skull få ett gott liv. Om det inte var för den förskräckliga befolkningen! En välskriven tunn liten bok från 1839 med många dråpliga formuleringar.

”Mallorca – ö i världen” av Margareta Strandman-Dahlberg (2010) ger insikt i natur, kultur, seder och bruk samt historia från urtid till nutid. Margareta kom till Mallorca på 60-talet och stannade. Här lever hon sitt liv och jobbar inom turism och undervisning.

Ett högst aktuellt ämne är det i Eva Karlsson självbiografisk bok om att ta sig ut ur en misshandelsrelation.  ”Isolerad i Paradiset” kom 2018. Handlingen utspelar sig i Málaga, på Mallorca och i Sverige. Här försöker hon besvara frågan- Hur kan en ”normal” person steg för steg lockas in i en misshandelsrelation och låta sig isoleras från sina vänner och sin familj?

I december 2020 kom ”Återvändsgränder – min uppväxt i Palma de Mallorca” ut på svenska. Det är en tecknad berättelse om författarnas, Gabi Beltráns och Bartolomé Seguí, uppväxt i Palma på 1980-talet. Deras mödrar var eller är prostituerade. Papporna är alkoholiserade, våldsamma eller totalt frånvarande. Pojkarna röker, dricker och slåss. För att tjäna en hacka guidar de soldater till stadens bordeller. Teckningarna ger en extra dimension till läsupplevelsen.

Har du några tips att dela med dig till alla som längtar?

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Senaste nyheter

Cala Mayor

Medelhavet utanför Mallorca för varmt

Väderexperterna är oroade över den alldeles för höga temperaturen i Medelhavet utanför Mallorca. Vattentemperaturen är fem grader varmare än normalt i juni enligt experter från väderbyrån AEMET. Värmeböljorna som redan

Läs mer »
Sant Elm

Mallorca – Världens bästa resmål

Mallorca har utsetts till världens bästa resmål 2022 av TripAdvisor och toppar rankningen för ”trendiga destinationer” i Travellers Choice Awards och slår andra heta resmål som Tulum i Mexico och

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).