Kontroll av hyresvärdar

Skattekontroll Mallorca

Skattefolket på Balearerna har senaste månaden ökat kontrollen av privatpersoner som hyr ut sina bostäder.

I första hand alla de som annonserat via nätbaserade företag som Airbnb och HomeAway.

Sedan första januari i år är annonskanalerna tvingade att rapportera till skattemyndigheten (la Agencia Tributaria de las Illes Balears, ATIB) alla bostäder, som de förmedlar.

En lag som togs fram sedan det stod klart att skattefusket var utbrett. Hyresvärdarna saknade ofta licens och inkomsterna deklarerades aldrig.

Att följa lagen blev inte bara en uppgift för alla som hyrde ut. Även förmedlare som Airbnb och HomeAway hade ett ansvar. Publicerade de annonser från bostadsägare som saknade licens, så väntade dryga böter.

Upp till 300 000 euro.

En kort tid protesterade Airbnb mot lagen. Hyrorna var ju ett viktigt tillskott till familjernas hushållskassa. Och nu slapp hotellägarna jobbig konkurrens.

Idag är tonen en annan. Fullt samarbete med skattemyndigheten är det som gäller. Varje förmedling av en bostad är rapporterad.

Så tre gånger fler – 21 000 – uthyrare av lägenheter på Balearerna har fått besked att ATIB förväntar sig en redovisning av hyresinkomsterna. För nu finns hyresuppgifterna på skattekontoret.  Levererade av Airbnb, HomeAway och alla andra hyresförmedlare.

Och Margarita Hernández som leder arbetet säger att ”vi är bara i den första fasen för att komma tillrätta med skattefusket. Oavsett uthyrning till turister eller för längre boende”.

Senaste nyheter

Sant Elm

Mallorca – Världens bästa resmål

Mallorca har utsetts till världens bästa resmål 2022 av TripAdvisor och toppar rankningen för ”trendiga destinationer” i Travellers Choice Awards och slår andra heta resmål som Tulum i Mexico och

Läs mer »

Föddes Columbus på Mallorca?

Columbus upptäckte Amerika den 12 oktober 1492 men var denne upptäcktsresande föddes är fortfarande oklart. Historikern och forskaren Gabriel Verd har forskat kring detta i nästan 40 år och dessutom

Läs mer »
NYHETSBREV
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).

Annonser
Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev!

Får du inget bekräftelsemail – hör av dig till mallorcanyheter@gmail.com
(Glöm inte att titta i din skräppost).