I början av september varje år drabbar rödklädda människor samman med gulklädda i en strid med vattenpistoler.
Tusentals deltagare går ut på gator och torg och har bara en sak i sinnet: att inte låta någon gå torr ur striden.
Den lekfulla festen har dock en allvarlig historia.
Det var i slutet av 1500-talet som det hettade till ordentligt mellan de båda aristokratiska fiendelägren Canamunt och Canavall. Då hade fiendeskapet pågått sedan länge.
Det var ett politiskt spel om makt och status i staden och Palmas innerstad var tydligt uppdelat mellan dessa två grupper. Och inte bara Palma – när de ädla herrarna behövde förstärkning kallade de till sig folket från landsbygden och bråket engagerade på så sätt hela ön.
Det var till slut kärleken som skulle få bägaren att rinna över – en riktig Romeo och Julia-historia.
Den ädle Nicolau Rossinyol från Canavall var kär i den vackra Elisabet Anglada från Canamunt. Men hennes släktingar kunde inte godkänna att hon gifte sig med någon från fiendesidan. Den 20 mars 1598 angrep Angladas anhängare Rossinyols. Striden blev ett riktigt blodbad som började på El Borne och slutade i Palmas katedral.
Rossinyols män förskansade sig i självaste katedralen och Angladas män i klostret Santo Domingo de Palma. Därifrån fortsatte striderna lång tid efter.
Som tur är så är vattenkriget La gran batalla d’aigua inte på blodigt allvar längre. Du riskerar inget annat än att bli drypande våt när du är med och firar den historiska striden vid Parc de Mar.
I år kan du delta i vattenkriget den 1 september. Samling sker klockan 16 på Plaça Sant Jeroni om du vill slåss för Canamunt och på Plaça Drassanes om du vill slåss för Canavall. Glöm inte att ta på en röd respektive gul t-shirt och en vattenpistol.
text: Helena Englund Hjalmarsson som är författare, skribent och språkkonsult. Hon är deltidsboende på Mallorca och gör podden Hashtag PMI tillsammans med Catharina Grundström.