Mallorca har varit värd för åtskilliga tjurfäktningar. Sóller, Montuïri, Pollença, Port de Pollença, Alaró, Llucmajor, Sa Pobla, Porreres, Santa Margalida, Campanet, Bunyola, Artà och Ca’n Picafort är bara några byar på ön där tjurfäktningar hölls både på fasta och tillfälliga arenor. De flesta arenor har nu försvunnit på grund av lagändringen som kom bruk i början av 90-talet då tjurfäktning på tillfälliga arenor och byggandet av nya tjurfäktningsarenor förbjöds.
Idag finns det fem tjurfäktningsarenor kvar på ön. Sedan 2017, efter en paus på grund av den nu delvis avskaffade regionala lagen* och därefter på grund av pandemin, är det bara två som fortfarande är aktiva den i Palma och den i Inca.
Alcúdia
I Alcudia ligger den äldsta arenan på ön, från 1892 (se bilden) Deklarerad som ett historiskt arv eftersom den ligger inom murarna i Bastió de Sant Ferran. Den är offentligt ägt och har inte varit värd för tjurfäktningar på fem år. Idag är den i ett beklagligt tillstånd. Dessutom har det blivit en ”dumpningsplats” för avfall. Framtiden för denna arena är osäker.
Felanitx
La Macarena invigdes 1914 och gav sin sista tjurfäktning 2008. Året därpå vägrade den kommunala arkitekt som arbetade på den tiden att underteckna ett intyg om byggnadens soliditet. De regler som infördes vid samma tidpunkt medförde stora utgifter som varken dess ägare, Pedro Balañá, eller kommunfullmäktige var villiga att anta.
La Macarena, är idag förfallet och även om arenan är till salu, finns det en rad klausuler för försäljningen; bland annat att tjurfäktningsarenan alltid ska vara just en tjurfäktningsarena och att nya ägaren är skyldig att organisera en tjurfäktning per år. I handlingen är det också tydligt att om dessa två villkor inte genomförs kommer arenan automatiskt återgå till kommunal egendom.
Inca
Öppnade 1910 och är privatägd. Ägaren är Antònia Mercadal Ferrer och det hennes dotter, Aina Fe, som ansvarar för förvaltningen av arenan. Efter att ha överlevt komplicerade år på grund av lagändringen är nu arenan anpassad till gällande säkerhetsbestämmelser och i mycket gott skick. Arenan fortsätter att vara värd för tjurfäktningar. Konserter hålls också liksom andra evenemang som bland annat boskapsutställningar.
Muro
Monumental är byggt på ett gammalt stenbrott. Listad som en egendom av kulturellt intresse och historiskt arv. Den invigdes 1917 men det har inte varit någon tjurfäktning här sedan 2017 då det hölls en till minne av arenans hundraårsjubileum. Den senaste tekniska inspektionen som genomfördes i juni 2021 visade att renoveringar behövde göras. Kommunfullmäktige, ägare av arenan, genomför just nu dessa renoveringar. Allt tyder på att tjurarna kommer att återvända till Muro.
Palma
Balearerna Coliseum, listat som historiskt arv, invigdes 1929. Arenan ägs av Pedro Balañá. Även om vissa delar av arenan är i perfekt skick finns det uppenbara tecken på försummelse.
Bullfighting Functions har drivit tjurfäktningsarenan i mer än två decennier och enligt rykten kommer två tjurfäktningar att hållas i år även om de ännu inte är officiella. Dessutom pågår förhandlingar mellan fastigheten och Hello Music Productions om att Omar Montes ska uppträda på konsert den 16 juni.
*Sedan flera år har beslutsfattarna på Balearerna velat förbjuda tjurfäktning på öarna, men misslyckats, efter stora protester från regeringen i Madrid. Senaste regionala lagen på Balearerna 2017, var ett försök att gå runt Madrid, genom att begränsa antalet tjurar och tiden de fick vara på arenan samt förbjuda allt dödande. Då kom nya protester från regeringen i Madrid och i december 2018 beslöt Spaniens författningsdomstol att lagen var ogiltig. Regeringen i Madrid hänvisar till nationella lagar som betraktar tjurfäktningen som ett kulturarv.
Källa: Diario de Mallorca
Bild: DepositPhotos
Relaterade Nyheter
English