Spansk ekonomi växer med runt tre procent i år. Och den positiva trenden håller i sig över 2017.
En god nyhet.
En tråkig nyhet är att arbetslösheten visserligen sjunker, men långsamt och är fortfarande den högsta i Europa efter Grekland. Totalt 3,7 miljoner spanjorer har inget jobb att gå till.
Bryssel, och även OECD, riktar hård kritik mot förhållandena på den spanska arbetsmarknaden.
Det handlar om att massor av jobbavtal är temporära, inte tillsvidare. Skälet är enkelt: det kostar mer att avskeda medarbetare med fast anställning. Nästan 4 miljoner spanjorer jobbar under tidsbundna kontrakt.
Försvararna av tillfälliga anställningar säger att den formen har sänkt arbetslösheten från 27 procent 2013 till dagens 20.
Den otrygga anställningsformen finns i både offentlig och privat verksamhet. Säsongsjobb och tillfälliga anställningar sprider sig dessutom till andra branscher som utbildning och tillverkningsindustri. Ett nytt och växande inslag på arbetsmarknaden.
Missbruket har fått Europadomstolen att reagera.
Offentligt anställda som arbetat med ”rullande” temporära kontrakt ska likställas med fast anställda fastslår domstolen. Man ska vid uppsägning behandlas lika oavsett om man är fast eller tillfälligt anställd.
Nu vill facken – stärkta av Europadomstolen – att alla drabbade går till domstol.
En advokat med arbetsrätt som specialitet, talar om ett ”jordskred av anmälningar”.
Så den komplexa spanska arbetslagstiftningen måste reformeras. Men inget kommer att hända förrän en ny regering är på plats.
text: John Öjhammar