På arabiska finns ett ord för de människor som riskerar sina liv i försök att nå Europa, de kallas Harraga. Det kommer från ordet bränna, med hänvisning till de som flyr bränner eller ser till att deras identitetsdokument försvinner för att inte kunna bli identifierade av myndigheter när de väl når Europa. Denna typ av båtflyktingar från de algeriska kusterna till Balearerna har ökat de senaste åren, så även dödsfallen.
Kollektivet Caminando Fronteras har räknat till 1.583 offer mellan 2018 och 2022 och definierar denna rutt som en av de mest dödliga. Enligt FN:s organisation för migration (IOM) dog eller försvann 402 personer i 32 skeppsvrak under 2022.
”Det är en dödlig rutt” menar Ángeles Colsa, ordförande för International Center for the Identification of Missing Migrants (CIPIMD).
En bebiskropp hittades den 11 juli i Roda de Bera, en kuststad på fastlandet i Spanien, cirka 200 km nordväst om Mallorca. Den åtta månader gamla bebisen reste med sina föräldrar ombord på en jolle som lämnade Algeriet den 21 mars och sjönk utanför Balearerna den 6 april. Samtliga 15 personer ombord dog.
Vanligtvis lämnar människor Algeriet i fiberbåtar som erbjuder större säkerhet än exempelvis kanoter. Fiberbåtar är dock inte en garanti för att komma fram eftersom de inte är båtar som är gjorda för långa resor på öppet hav. Mellan Alger och Mallorca är det cirka 300 km. Dessutom är båtarna vanligtvis överlastade med människor men också av bensinen för rutten och packningen de resande har med sig.
Bakom denna rutt agerar maffia som utnyttjar desperata unga algerier som har tappat allt hopp om framtiden i sitt land. Algeriet har upplevt en stor ekonomisk och social kris i åratal som har drabbat främst ungdomar hårt. Många av dem som migrerar har en universitetsutbildning men har, efter avslutade studier, inte fått några anständiga jobbmöjligheter. Enligt siffror från Världsbanken är en av fyra unga algerier arbetslös. Det är ett land med en mycket ung befolkning med en medelålder på 28 år.
I oktober 2021 inrättades ett center i Son Tous, i utkanten av Palma, för att välkomna dessa människor medan domstolen fattar ett beslut. En process som kan ta upp till 72 timmar. Om domaren bestämmer att utvisning är möjlig överförs de till ett speciellt center, annars släpps de. Under de senaste månaderna har det vanligaste varit det andra alternativet eftersom den nuvarande diplomatiska krisen mellan Spanien och Algeriet har inneburit att deportationer stoppats. Efter denna process tar de flesta färjan över till Barcelona och fortsätter där sin resa, vanligtvis mot Frankrike.
Källa:Diario de Mallorca
Bild: Deposit photos
Relaterade Nyheter